Инфо

17. октобар 2013.17. окт 2013.
ЗАЈЕДНИЧКА АКЦИЈА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД И ДОМА ЗДРАВЉА

БРИГА О СТАРИМА

Представници шабачког Центра за социјални рад и Дома здравља обилазе сеоска домаћинста у Мачви, како би се упознали са проблемима са којима се суочавају припадници старије популације.
Данило Алановић, 73-годишњак из Змињака живи сам а здравље га добро служи. Иако му је жена умрла, а син живу у Шапцу, он се не жали на усамљеност.
- У суштини ме ништа не мучи. Смета ми то што су основне животне намирнице скупе, а кукуруз и пшеница које производим имају ниску цену на тржишту. Живот на селу није лак, али како не пијем и не пушим, мени много ни не треба, каже Данило.
Старо становништво највише муче здравствени проблеми, ниски приходи и одлазак деце из заједничких домаћинстава.
- Деца и блиски сродници начешће су далеко од својих најближих на селу. Брз начин живота и недостатак времена узимају данак, тако да често деца не стижу да обиђу своје старе родитеље на селу. Житељи мачванских села имају доступну здравствену заштиту, али проблеми постоје у вези са здравственим осигурањем пољопривредника, који су настали због неких нових закона који су донети, каже Катарина Јовановић, из шабачког Центра за социјални рад.
До сличних закључака о проблемима старих особа дошли су и представници Дома здравља.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa