Инфо

24. октобар 2013.24. окт 2013.
СЕЋАЊА НА СТАРИ ШАБАЦ

ОСМО ЧУДО СВЕТА У ШАПЦУ

Овај 21. век је очигледно век 3Д технологије. Филмови, фото апарати, видео пројектори, телевизори и остала визуелна техника прелази у трећу димензију. Оно што је јуче била машта данас је постало стварност али да су нека техничка достигнућа нова, видећете да нису.
3Д фотографије су рађене још далеке 1905. године и посматрале су се кроз црвене и плаве филтере. Исто као и данас. Шабац сам фотографисао у 3Д техници још пре 45. година да бих то поновио 2011. године и у Карађорђевој улици грађанима презентирао 3Д фотографије. Техника стара али принцип рада многима непознат. У ЛМ биоскопу је је 2011. године приказан 3Д филм али лоше снимљен. Данас су 3Д филмови стварност али не и новост.
,,Шабачки гласник“ од 26. 11. 1936. године објавио је подужи чланак у којем се објашњава како изгледа једна представа пластичног (3Д) филма: ,,Филмски глумци са платна силазе међу биоскопску публику. Била је то пројекција 3Д филма који је снимљен у ,,Метро Голвину“ и таман су се филмски гледаоци привикли на тон филм, појавило се ово ново филмско чудо. Пре него што смо ушли у дворану, добили смо картонске наочари, са зеленим и црвеним окнима од целулоида (исто као данас). Са наочарима видећете слике у три димензије. Имаћете утисак као да се људи крећу по дворани. Не треба да се уплашите! ““ Чега би се имали уплашити? ““ Замислите да неко пружи руку и хоће да вас стегне за гушу. Тешко ћете издржати да се не тргнете... Уосталом видећете. На платну се појавио један господин који је објашњавао како се гледа филм и да наочаре треба држати тако да црвени филтер буде на десном оку (данас на левом). Једна девојка поред њега са затвореним једним оком, покушавала је да удене конац у иглу, што јој није успевало (неће ни вама). Најзад се појавио натпис: ,,Сад ставите наочаре!“ Две главе , две руке , две ноге ““ све двоструко. Чим смо ставили наочаре слике се уједињују и добија се утисак пластичности. На платну се појављује аутомобил који се удаљава од нас и засипа нас прашином. Затим се појављује једна девојка на љуљашци. Љуљашка као да је окачена у сали. Дође вам да је зауставите. Али кад сте већ посегли руком, она се удаљује. У следећој слици појављује се пијанац који се љуља. Он испија један шприцер, окреће сифон ка публици и прска. За трен ока били смо сви на ногама. Поскидасмо наочари и пијанац нам не може ништа. Трећа слика је приказивала човека који из пушке пуца у нас а четврта како гимнастичари играју лопте. Лопта као да је улетала у публику. То је први филм који је снимљен тако и пуштен у саобраћај“.
На истој страни листа објављена је вест да биоскоп ,,Касина“ приказује пластични филм 8 чудо света АУДИОСКОПИК. Тадашњи власник биоскопа Александар Фрајзицер електро техничар те 1936. године пружио је прилику Шапчанима да међу првима у земљи гледају филм снимљен у 3Д техници. Данас је све то савршеније а недавно је у Србији један дневни лист објављен са 3Д фотографијама. Уз новине су биле дате и 3Д наочаре. Можда ће једнога дана и читаоци ,,Гласа Подриња“ имати прилику да уживају у 3Д фотографијама. А она девојка из филма што је удевала конац у иглу није ни могла да успе. Разлог је то што се само са два ока може имати осећај (перцепција) удаљености предмета у простору око нас. Само за то човеку служе два ока међусобно померена за око 6 цм. Простор виде из два угла, стварају две сличне слике, од којих наш мозак ствара трећу тродимензионалну слику. Она нам приказује међусобну удаљеност предмета око нас! Отворите оба ока да се не би уболи и запамтите да су Шапчани 1936. године гледали 3Д филмове.
Драгутин Драган Петровић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa