Инфо

7. новембар 2013.7. нов 2013.
КОЛЕБА ЖИВОРАДА-ЖИЋЕ КОЛАРИЋА У КЛЕЊУ

КРЕЧЕНА У БЕЛО

Струја је у атару Грабовац појам, а транзистор веза са светом. Петао му често будилник. Пријатно место за одмор, посебно лети
Колеба Живорада-Жиће Којића, је у атару Клења који Мачвани зову Грабовац. Налази се ближе Совљаку него Клењу, а посматрано из даљине колеба са помоћним просторијама изгледа као оаза у сред поља мачванског широког и дугачког. Стара грађевина изграђена је пре једног века. Данашњи домаћин, Живорад и његова супруга Милица, углас кажу да је многе хлебом одхранила и угостила бројне пролазнике и комшије, а колебара је у Мачви све мање.
- Млађи ту долазе само рекреације ради. Тако и гости, жељни одмора у природи, далеко од градске вреве. Трудио сам се и трудим да будем добар домаћин. Са дедом Јованом, често сам одлазио у оближни Совљак, где и данас имам доста пријатеља. Колебарски живот има своје чари. Овде и данас водим мало домаћинство. Пазим и храним доста домаћих животиња, а около је седам хектара наше земље, каже домаћин.
Из ове колебе пошао је у први разред основне школе у селу. Петао му је био често будилник, а мали транзистор, готово једина веза са светом.
Колеба, кречена у бело и потпуно реновирана прошлог лета је далеко од села. Окружена помоћним зградама за стоку и пољопривредну механизацију. Посебну драж и топлину простора даје омањи шљивик у коме има и другог воћа. Испред колебе је бујна лоза, која лети прави добру хладовину и домаћин са породицом се често одмара испод ње. Нешто даље је чесма с обиљем пијаће воде. Домаћин дуго живи овде и доста тога је запамтио.
- Колебу је освештао поп Цветин. Овде су долазили и пролазили многи људи, присећа се Жића.
У свему га следи супруга Милица. Њих двоје су код колебе стално. То им је други дом. Снаха Светлана, син Горан и унучад Ивана и Александар, више су опредељени за кућу на селу ( деца завршавају високе школе).
Као и ранијих и овог лета домаћин је уложио и стално улаже доста труда и рада да би и ова његова “друга кућа“ лепше изгледала. Прописно је обрадио њиве, засејао седам хектара пшенице...

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa