Инфо

18. фебруар 2010.18. феб 2010.
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ

БОРБА ЗА СМИСАО И ВРЛИНЕ

Србија је у понедељак, 15. фебруара, обележила Дан државности и Дан Војске Србије. На Сретење, 1804. године, српски устаници су под вођством вожда Карађорђа покренули Први српски устанак, а истог дана, 1835. године, донет је први Устав српске кнежевине
Почасним плотунима и полагањем венаца на спомен ““ обележју у устаничком Орашцу, у Марићевића јарузи, одат је помен српским војводама и јунацима из Првог српског устанка. На месту где је 1804. године почело стварање модерне српске државе, свечаности је присуствовало око хиљаду људи. Помен Карађорђу и устаницима, служио је епископ шумадијски Јован са свештенством Епархије шумадијске. Крај спомен - чесме, ловорове венце су положили представници Владе Србије, Министарства одбране, Војске Србије, Општине Аранђеловац и породице Карађорђевић.
Министар вера, Богољуб Шијаковић, позвао је народ на јединство и посвећеност држави. Такође је подсетио да је ,,негдашња борба за крст часни и слободу златну“, била борба за смисао и врлине, наводећи да се она и данас наставља.
Овом приликом, Задужбинско друштво ,,Први српски устанак“, доделило је академику Милосаву Тешићу, традиционалну награду Одзиви Филипу Вишњићу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa