Инфо

21. новембар 2013.21. нов 2013.
НАСТАВЉЕН ПРОГРАМ ДОДЕЛЕ САДНИЦА ТРЕШАЊА

ШАБАЧКА ТРЕШЊА ИЗВОЗНИ АДУТ

Пројекат унапређења производње трешања на територији Шапца, који се реализује од 2011. године, настављен је прошле недеље доделом садница заинтересованим произвођачима
Позиционирање Шапца као места са ког ће српска трешња освајати Западну Европу и Русију основни је циљ пројекта доделе садница овог воћа, који се већ три године реализује као једна од градских мера субвенционисања пољопривреде.
- Основна идеја овог програма је да наши пољопривредници више зараде, тако што ће гајити сорте које су тражене на тршиту Западне Европе и Русије. На основу разговора са представницима тих земаља, као и са људима који су укључени у процес трговине воћем, закључили смо да је трешња наш идеални тржишни адут. Према нашим сазнањима, околне земље не поседују услове попут наших, због чега имамо велика очекивања од пласмана овог воћа. Конкуренција су нам произвођачи из Турске, али је у том случају наша предност географски положај и близина крајњим купцима. Европско тржиште захтева и специфичне услове паковања и дистрибуције воћа, те ће нам велика предност бити и Центар за пријем, прераду, паковање и дистрибуцију воћа који ћемо изградити, између осталог, и како би испунили захтеве купаца, рекао је градоначелник Шапца Милош Милошевић. приликом доделе садница.
Никола Кулезић из Прњавора по други пут учествује у пројекту од ког има велика очекивања.
- За сада све функционише одлично. Саднице су се примиле веома добро, а на нама је да их третирамо на одговаајући начин и у наредном периоду. Планирам да поставим систем за наводњавање, како би род на хектар и по, колика је површина под трешњом, био још бољи. Нови смо у овом послу, сваке године научимо нешто ново о производњи трешње која нам може донети велику корист, каже Кулезић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa