Инфо

28. новембар 2013.28. нов 2013.
ПРЕДСТАВЉЕНА БИБЛИОГРАФИЈА

ЊЕГОШ И ПОЗОРИШТЕ

У Шабачком позоришту је, протеклог петка, представљена књига “Његош и позориште - Прилог библиографији (1884 ““ 2011). Ова библиографија коју је потписао Добрило Аранитовић, изашла је прошле године у издању Шабачког позоришта и ИК “Алтера“. Говорили су Алојз Ујес, редовни професор ФДУ и аутор предговора ове књиге и академик проф. др Радомир Ивановић
Аутор се први досетио да ми понуди материјал који је изузетно драгоцен, зато што ови подаци о постављању Његошевог дела на сцену, на просторима Балкана и Европе, нису нигде постојали. Јован Ћирилов је рекао да је ово једна од најзначајнијих књига које је он у последње време видео. Без обзира на многобројне проблеме које смо имали, књига је започела свој живот. Интересантно је да су штампање ове библиографије подједнако помогли Министарство културе Републике Србије и Републике Црне Горе, рекао је Зоран Карајић, директор Шабачког позоришта.
Ова библиографија, према речима аутора “ није имала за циљ да да исцрпан попис свих досадашњих покушаја постављања Његошевих дела на сцену, јер је то посао историје позоришта“ и да је ово само исечак из његовог вишедеценијског трагања за Његошем и грађом о њему, која до сада броји преко 20.000 библиографских јединица.
- Добрило Аранитовић, један од најбољих, ако не и најбољи библиограф на просторима бивше Југославије, обрадовао нас је овом изузетном библиографијом, која је један од најлепших дарова нашој култури ове године, у којој прослављамо 200 година од Његошевог рођења. Са више од девет стотина јединица, ова библиографија нам омогућава да сагледамо смисао и значај Његошевих драмских дела, посебно “Горског вијенца“, који је у последњих 50 година преведен на велики број језика, истакао је професор Алојз Ујес и додао да је “ово дело изведено још за живота Његошева, 1851. године у Рисну, у кући богатих Ћатовића, али, у тајности“.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa