Инфо

28. новембар 2013.28. нов 2013.
НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ

ТУЧЕ КО СТИГНЕ

Жене се врте у зачараном кругу насиља. Жртве често одустану од сведочења против сродника. Типичан насилник мушкарац од 35 до 40 година
чешће се у медијима говори о насиљу у породици. Полиција, Тужилаштво и Центар за социјални рад сагласни су да овај проблем није ништа учесталији него раније, али да се сада жртве много чешће обраћају за помоћ институцијама. Насилници кривицу негирају, или је минимизирају.
-Жене које трпе највеће насиље, не смеју ни да га пријаве, ти случајеви остају у тзв “тамној бројци“. Правило је да када насилник удари први пут, више не престаје. Све док жена остаје у оквиру породице и под истим кровом врти се у “зачараном кругу“ и ту помоћи нема, наводе полицијски службеници Полицијске испоставе Шабац.
Оливера Васић из Центра за социјални рад каже да јој је један од најпоразнијих података био када је на једној од првих едукација за насиље у породици чула да се жена између 7 и 11 пута враћа насилнику. Ако жена не жели да изађе из круга дугогодишњег насиља, а процени се да су деца угрожена, Центар има могућност да их издвоји из породице.
-Проблем је када жена нема где да оде. Има много жена које су и после развода принуђене да живе у кућама својих бивших супружника, истичу из Основног тужилаштва у Шапцу.
Центар за социјални рад поступа по свакој пријави насиља која им стигне, било од жртве лично, грађана или полиције и обавештавају Тужилаштво. Наводе да је њихова обавеза да жртвама пруже помоћ и подршку, ако је потребно упуте их на лекарске прегледе, код психијатра, а децу у развојно саветовалиште, као и да интензивирају сарадњу са школама.
-Послењих пар година подигао се ниво свести, па се пријављују и изоловани инциденти. Пријаве насиља се код нас тако евидентирају у старту, али каснијим радом може се показати да се радило о нечему другом, као што су нпр. дисфункционални породични односи. Исто тако, деси се, рецимо, да се пријави да дете не долази у школу, а да се утврди да је разлог томе управо насиље у породици, објашњава Оливера Васић.
Полиција, такође, поступа по свакој пријави. Први пут, кажу, подносе прекршајну пријаву, а следећи пут кривичну, или прослеђују извештај Тужилаштву које процењује има ли елемената за кривичну пријаву. Ако насилник и после тога понови дело, полиција га лишава слободе.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa