Инфо

28. новембар 2013.28. нов 2013.
ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

ПОРЕЗИ У ПРВОМ ПЛАНУ

Усвојен извештај о ревизији Завршног рачуна за 2012. годину. Стопе пореза на имовину и амортизације остају непромењене, док опозиција износи примедбе да су међу највишим у Држави
Прошле среде одржана је 8. седница Скупштине Града Шапца. На Дневном реду било је 14. тачака и још 4 допуњене. Најважнија су биле одлуке о порезу на имовину, амортизацији и ревизији Завршног рачуна за 2012. годину. Одборници Социјалистичке партије Србије, ни овога пута нису присуствовали заседању.
Седница је почела одавањем поште недавно преминулој одборници др Ради Симић. Прва, допуњена, тачка дневног реда управо се и односила на престанак мандата др Симић и утврђивање почетка мандата новог одборника, дипломираног технолога Рада Живковића, који се на изборима налазио на листи “Избор за бољи живот, Борис Тадић“.
Већином гласова усвојена је стопа пореза на имовину, у висини од 0, 40 одсто. Изгласане су и допуњене тачке Дневног реда које се односе на одређивање зона, усклађивање просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за следећу годину, и одлука о коефицијентима за утврђивање пореза на имовину за непокретности обвезника који воде пословне књиге у Граду. Већина одборника гласала је и за одлуку да стопа амортизације на годишњем ниву износи 0,8 одсто, а највише до 40 одсто.
Порез на пољопривредно земљиште на територији Града Шапца неће се наплаћивати током 2014. године.
Према речима Маријане Костадиновић, начелника Одељења за финансије, стопе пореза на имовину и амортизације су остале на истом нивоу као и претходне године, али их закон обавезује да сваке године доносе те одлуке.
-Изменом Закона о порезу на имовину који је донет у јуну ове године, били смо у обавези да до краја новембра донесемо одлуке у складу са истим, да бисмо следеће године могли несметано да функционишемо. Није било промене стопе код стопа пореза на имовину, као ни стопа амортизације. Било је промена код зонирања и одлука о ценама по квадрату код обрачуна пореза на имовину. До сада смо цене множили са ценама по квадрату које смо добијали од Пореске управе и Статистике и на основу тога обрачунавали порез. Према новом Закону, у обавези смо да сами одредимо цену некретнина по квадрату, у зависности од зоне. Закон нас обавезује да имамо 2 зоне, ми смо одредили 4, како бисмо грађанима омогућили да не плаћају више пореза него што би требало, објаснила је Костадиновићева.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa