Инфо

28. новембар 2013.28. нов 2013.
ШАБАЦ ДОМАЋИН РЕПУБЛИЧКОГ ТАКМИЧЕЊА

НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА

У организацији Савеза аматера Србије, Културно просветне заједнице Шабац и КУД „Абрашевић“ у суботу, 23. новембра, одржана 9. Смотра дечјих фолклорних ансамбала Србије у Хали спортова „Зорка“. Свеукупни победник СКЦ „Вук С. Караџић“ Бачка Топола
Шабац је током протеклог викенда на један дан постао центар младости, традиције и културе српског народа. Шеснаест дечјих фолклорних ансамбала од југа до севера Србије представило се кореографијама из свога краја. Игре из Левча, Мачве, Црне траве, Бодрокеза, Горње Пчиње, околине Лесковца, Бујановца, централне Србије, словачке игре, влашке дечје чобанске игре, уз шаренило ношњи, аутентичну музику и песму загрејала су срце и душу свих присутних.
Радост са најмлађим чуварима традиције поделио је и Саво Вучибабић, председник Савеза аматера Србије, истакавши приликом отварања Смотре, да мали-велики фолклораши заједнички као једна велика породица стварају један бољи и праведнији свет.
- Ако деца заиста јесу истински украс света онда је ово чаробно огледало Србије из кога душа народа широко раширених крила гледа у свет откривајући лепоту и савршенство тог света. Уметност је универзални језик света, неисцрпна ризница лепоте која ће, верујемо старом Зосими, спасити свет. Уметност не познаје границе ни међу људима, ни међу народима, ни међу државама. Уметност спаја и мења свет, а највише човека самог. Уметност је крвна слика једног друштва и колико то друштво цени уметност толико цени и саму суштину постојања у колони напредних држава и народа. С поносом јуче, данас и сутра можемо да кажемо да смо у Србији изградили вредносни систем смотри и фестивала који су дали такве резултате да наш културно-уметнички аматеризам на елитним фестивалима у свету постиже највише уметничке домете ““ додао је Вучибабић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa