Инфо

5. децембар 2013.5. дец 2013.
ХРАМ КУЛТУРЕ

ПОЕЗИЈА ИЗНАД ИДЕОЛОГИЈЕ

Институт за књижевност и уметност, у сарадњи са Библиотеком шабачком, објавио је Зборник радова „Песничка поетика Оскара Давича“, који је промовисан протекле среде у Свечаној сали Библиотеке
Пре две године, имали смо дводневни скуп, који је био посвећен Оскару Давичу, а који је резултирао овим Зборником. Увек смо дужни да се враћамо свом завичају и да чинимо за њега што можемо. А кад наши великани више нису на овом свету, онда је завичај њима дужан. Међу многима којих би требало да се сећамо је и наш Шапчанин, Оскар Давичо. Он је волео свој родни град, о њему је писао, а још за свога живота, 70-их година, Библиотеци шабачкој је поклонио велики део својих рукописа, књига које је добио од својих пријатеља књижевника и писма, рекла је Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке.
Петнаесту књигу у серији зборника наших најзначајнијих песника, уредили су проф. др Јован Делић и др Драган Хамовић. Поред њих, Зборник радова „Песничка поетика Оскара Давича“ представили су Бошко Сувајџић, Предраг Петровић и Страхиња Полић.
-Мислили смо да је сазрело време да се говори о Оскару Давичу и да се његово дело представи. Он није био једноставан човек, напротив, био је веома компликована појава. Необичан темперамент у српској поезији, био је и велики истраживач језика. Међутим, Давичо је имао разних фаза у свом животу, од лирски бриљантних до отпора према догматском и стаљинистичком схватању песништва и књижевности. Али, и тада је била и увек остала код њега, не само социјална ангажованост, него и потреба да се политички сврстава и изјашњава. Његова идеологија је остављала различит траг у књижевном животу. Мислим да смо према овом песнику последњих деценија били неправедни, закључио је Делић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa