Инфо

5. децембар 2013.5. дец 2013.
НОВИ ВИД УСПЕХА У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ

УДРУЖИВАЊЕ И ЗАДРУГАРСТВО

Од половине 19. века у Европи настају први видови задружног организовања, пре свега занатлија, а затим и земљорадника. Прва кредитна земљорадничка задруга у Србији основана је 1894. године у селу Вранова код Смедерева. Већ наредне, 1895., основан је Главни савез српских земљорадничких задруга. Само три године касније донет је први закон који је регулисао ову задружну област ““ Закон о занатским и земљорадничким задругама. До 1900. године у Србији је било преко 650 задруга као вид одбране од зеленаша и осиромашења сеоског становништва на преласку из деветнаестог у двадесети век. Пред Први светски рат успешно је радило преко 800 задруга. Креће период стагнације и падова да би од половине двадесетог века полако почеле да се гасе и нестају.
„Удруживање је закон живота на коме се темељи свеколики напредак“, написали су сићевачки задругари тридесетих година прошлог века на свом задружном дому гесло које је и данас актуелно. И управо повратак ономе што је нека одлично функционисало видан је и на подручју Шапца у последње време.
- Процена је да ће светска популација половином 21. века достићи цифру од 9 милијарди људи. Потражња за храном ће се удвостручити. Поред глобалних климатских промена, пресељења становништва у урбана подручја, загађења ипак су све већи захтеви индустрије за пољопривредним ресурсима. Данас постоји тренд употребе обновљивих енергетских ресурса где се усеви користе као биоенергент. Удружени пољопривредни произвођачи у задруге могу да обезбеде бољи приступ информацијама, комуникацију, тржиште, технологију и усавршавање. На тај начин могу да унапреде производњу увођењем иновација, прилагођавањем новим захтевима тржишта. Малим произвођачима је потребна помоћ и у изградњи капацитета за анализу производних система, идентификацију проблема у производњи, тестирању могућих решења и увођењу технологија које су прилагођење систему производње ““ истиче дипл. инж. Гордана Рехак, саветодавац за ратарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa