Инфо

5. децембар 2013.5. дец 2013.

АКТУЕЛНА И ЗНАЧАЈНА ТЕМА

Око 200 полазника у протеклих осам месеци прошло је бесплатне обуке у оквиру пројекта„Регион безбедне хране“, који је реализовала Регионална привредна комора Ваљево у партнерству са Подручном привредном комором Бијељине. Пројекат је финансирала Европска Унија у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина. Организоване су узајамне студијске посете полазника обука предузећима и установама у БИХ и Србији које представљају примере добре праксе у области безбедности хране, а одштампан је и приручник „Практични водич за безбедност хране ““ корак по корак“.
Све ово могло се чути на конференцији за новинаре одржаној крајем прошле недеље у РПК Ваљево поводом узвратне посете привредне делегације из Босне и Херцеговине и завршетка пројекта. У дводневну посету предузећима са подручја Коморе допутовала је делегација састављена од 21. привредника и предузетника из БИХ, као и чланови пројектног тима, односно представници ППК Бијељина. Они су обишли фабрику сокова „Рауцх“ у Коцељеви, Земљорадничку задругу „Трлић“ на Убу и Пољопривредну школу Ваљево, упознајући се са искуствима ових предузећа и установа у примени стандарда безбедности хране. С обзиром на то да је ова посета и последња активност пројекта, координатори су искористили прилику да резимирају ефекте програма.
- Одржали смо десет обука за различите циљне групе: по пет обука на подручју БИХ и Србије. Циљ је био да обуку прођу сви они који имају везе са храном, тако да су одржане за потрошаче, сектор угоститељства и колективне исхране, за прерађиваче хране, трговце и извознике. Сматрамо да је то мали, али важан корак јер је већина тих предузећа почела увођење система безбедности хране. Последњи случајеви тровања храном потврђују да је тема изузетно актуелна и важна, да је је потребно више оваквих програма како би се бар мало подигла свест о безбедној производњи и промету хране. По оценама учесника пројекат је постигао пун ефекат, али је важно да буде одржив. Поделићемо 2.000 приручника, позиваћемо сва предузећа која се баве храном да се јаве „информативним тачкама“, како у Комори Бијељина тако и у РПК Ваљево и добиће све информације о увођењу система безбедности хране. Унапредићемо и конкурентност привреде јер су обе земље познате као произвођачи хране ““ рекао је Александар Јовановић, координатор пројектног тима из РПК Ваљево.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa