Инфо

5. децембар 2013.5. дец 2013.
САОПШТЕЊЕ

ГРАД НЕ ОДЛУЧУЈЕ У ПРОЦЕСУ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Градоначелник Шапца Милош Милошевић разговарао је током претходне седмице са представницима бивших радника и синдиката предузећа „Зорка Опрема“ и „7. јули“ који су своје незадовољство приватизацијом предузећа изразили протестима, позивајући градоначелника да учествује у решавању проблема. Полазећи од чињеница да су процес приватизације спроводили Министарство за привреду и приватизацију и Агенција за приватизацију и да локална самоуправа нема надлежности у овом процесу, улога Града Шапца је готово занемарљива.
Поред тога што је у Шапцу било успешних продаја предузећа, градоначелник Шапца Милош Милошевић не крије незадовољство приватизацијама које су дале лош резултат, међу којима је приватизација „7. јула“.
Подсећања ради, стечајни поступак у „Зорка Опреми“ уведен је у јулу 2001. године. Предузеће је продато у стечајном поступку у августу 2003. године предузећу Б.М.Р. гроуп за 58,4 милиона динара. Министар за привреду и приватизацију био је Александар Влаховић, а директор Агенције за приватизацију Мирко Цветковић.
После пет неуспешних аукцијских продаја од 2004. године, „7. јули“је продат 8. марта 2007. године. Купио га је Миле Јерковић, као физичко лице, по цени од 45,5 милиона динара, са обавезом минималне инвестиције од 20,5 милиона динара. Надлежни министар био је Предраг Бубало, а директор Агенције за приватизацију Владимир Галић.
Уговор о приватизацији је раскинут, а у предузећу „7. јули“ је покренут стечајни поступак који је закључен правоснажним решењем Привредног суда у Ваљеву. Град Шабац је са Републичком дирекцијом за имовину закључио уговор којим се обавезао да преузме, чува и привремено користи непокретности које су у моменту закључења уговора биле у корисништву и државини стечајног дужника „7. јули“ на основу званичних података Републичког геодетског завода, Службе за катастар непокретности у Шапцу.
Представници бивших радника предузећа „7. јули“ сматрају да је обавеза Града била чување непокретности на катастарској парцели 1155/3 КО Шабац, Лознички пут бб, и свих покретних ствари на тој парцели, која је раније била у корисништву предузећа „7. јули“.
Према подацима Службе за катастар непокретности у Шапцу, спорна парцела од момента пописа имовине и закључења уговора до данас уписана је на корисника „Аутобаза Банат“ д.о.о. Шабац, што значи да има власника.
Дирекција за имовину је 8. фебруара 2013. године обавестила Град Шабац да је Привредни суд у Ваљеву ставио ван снаге Решење о закљученом стечајном поступку, тако да је Град Шабац имовину која је била предмет закљученог уговора предао законском заступнику предузећа „7. јули“.
Када је реч о заосталим зарадама, као једном од захтева радника упућених Граду Шапцу, локална самоуправа нема ни надлежност ни механизам за решење овог проблема.
Законске одредбе приватизације и њено спровођење у искључивој су надлежности Републике: Министарства привреде и Агенције за приватизацију. Град Шабац не одлучује у процесу приватизације.
Градска управа града Шапца
03.12.2013.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa