Инфо

19. децембар 2013.19. дец 2013.
ХУМАНОСТ МОНАХИЊЕ ЕВГЕНИЈЕ

ДАРОВИ УМЕСТО СЛАВЉА

Монахиња Евгенија из Манастира Радовашница већи део новца намењен за обележавање славе поклања невољницима. Каже “Православну врлину сви треба да показујемо“
Милица Абт, српкиња која је радни век провела у Швајцарској, сада мати Евгенија, летос замонашена у манастиру Радовашница, већ годинама брине о људима који су у некој невољи. Да ли су то болесни, сиромашни, убоги, мати Евгенија одваја тешко стечени динар и тим људима помаже, некада у новцу, некада у намирницама а некада и у дрвима за огрев.
Потиче из угледне семберске породице у којој су се славиле две славе. Мајка је славила Ђурђиц девојачку славу а отац Светог Николу. Тако је навикла у својој породици, тако је обичаје поштовала и тамо у белом свету. И тамо је део новца одвајала за помоћ људима којима је то потребно а посебно сада по повратку у завичај. И за овај Ђурђиц спремила је пригодан и скроман ручак а већи део новца определила за сиромашне и болесне. Исто то је учинила и за данашњу славу Светог Николу. Обичај је да те дарове уручи онима којима је то намењено још пре славе како би се и они који немају бар колико толико обрадовали.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa