Инфо

19. децембар 2013.19. дец 2013.
СУБОТА ЗА НАМА

У ЗНАКУ ФОЛКЛОРА

Традиционално, на крају сваке године, Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ и Уметнички ансамбл „Чивија“, организовали су своје годишње концерте. Тако су, у суботу, 14. децембра, први наступили у Хали „Зорка“, а други на Великој сцени Шабачког позоришта. Својим програмом одушевили су све присутне. Наступи најмлађих потврдили су да зиме за шабачки фолклор нема.
Пукни зоро
Годишњи концерт под називом „Пукни зоро“ КУД „Абрашевић“ посветило је најави обележавања стогодишњице Церске битке и Цветку Живановићу Кукићу који је поклонио своју најбољу њиву за подизање споменика церским јунацима на коме пише: „Ваша су дела бесмртна“. Тако су током дво и по часовног суботњег програма у Хали „Зорка“ наступили сви фолклорни ансамбли ““ Први, Дечји и Омладински, Прва и друга група Школе фолклора, Секција рекреативаца.
Једна од најстаријих установа културе за собом има сто осам година испуњених игром, песмом и неговањем традиције. Девет секција са преко седамстотина чланова током ове године били су део скоро сваке манифестације у граду. Наступали су на многим фестивалима у земљи и иностранству. Двеста педесет наступа само су показатељ истрајног рада али пре свега љубави према националној музичкој и фолклорној баштини.
Организовали су и учествовали на неколико хуманитарних концерата, а како су истакли, посебно су поносни на донаторски концерт „Кров за нашу децу“, учешће у акцији добровољног давања крви и хуманитарним концертима у Шабачком позоришту и Дому Културе у Дреновцу.
Концерт у режији Ивана Томашевића, глумца Шабачког позоришта, отворио је Први фолклорни ансамбл „Играма из Шумадије“. Публика је имала прилику да види и игре из Србије, Црне Горе, Баната, источне Србије, Врања, али и „Арапсо кокоњеште“, „Игру са цвећем“, „Велике влашке игре“, „Пелистер“. Као солисти представили су се Наташа Стевановић, Сања Андрић, др Борисав Лукић, Снежана Ранковић-Ђерић. „Стари звуци“ отпевали су „Над Шапцом је месечина“ и „Ја у Шабац ноћас идем“. Све их је пратио велики Народни оркестар под управом Ибрахима Ахметовића.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa