Инфо

19. децембар 2013.19. дец 2013.
ШКОЛА КАО ПРЕДУЗЕЋЕ

ЗНАЊЕ У СЛУЖБИ СТАЛНОГ РАЗВОЈА

Савремени трендови пословања, усклађивање закона са регулативама Европске Уније, позиционирање пољопривреде на прво место развојне лествице у Србији, изискују константну модернизацију наставног процеса намењеног образовању будућих носиоца пољопривредне делатности у држави. Сходно томе, у шабачкој Средњој пољопривредној школи акценат стављен на усвајање савремених тековина и знања преко међународне сарадње. Концепт школе као предузећа има у првом плану стручну праксу и стицање вешти
Нови систем стручног образовања у Србији подразумева развој способности и вештина неопходних за успешан рад и даље учење. По окончању средње школе ученици би требало да буду комплетно оспособљени да се суоче са променљивим тржиштем и светом рада, друштвом у целини. Усвајањем искустава земаља региона и западног света, осавремењавањем наставног процеса и интензивним сређивањем школских објеката и економије, у Средњој пољопривредној школи у Шапцу успевају да испошују све наведене захтеве. Под постулатом „Знање за будућност“ одавде излазе млади кадрови који са успехом воде своја газдинства или, са добром полазном основом, настављају школовање на вишим школама и факултетима.
-Трудимо се да пратимо трендове. Да нашим ученицима приближимо најактуелнија збивања у пољопривредној производњи. Колико је знање које стекну овде исплативо, односно сигуран улог у будућност говори и податак да уласком у ЕУ сви који буду хтели да се баве пољопривредном производњом морају имати велики број сертификата или само диплому Средње пољопривредне школе - истиче директор шабачке Средње пољопривредне школе Предраг Савић.
Разменом искуства до нових сазнања
Усавајање и праћење савремених трендова не би било могуће без различитих видова међународног партнерства. Пољопривредна школа из Шапца је прва у Србији остварила пројекат прекограничне сарадње. Партнер им је била слична образовна установа из Славонског Брода. У ближој будућности очекује се почетак реализације пројекта са школом у Тузли, док се на међународном плану спрема повезивање са Француском, односно елитним школама из Нанта.
- Кроз пројекат прекограничне сарадње са Хрватском нисмо имали само материјалну корист. Од непроцењивог значаја је управо размена искустава, упознавање са свим оним што нас очекује у процесу прикључивања и уласком у ЕУ. Недавно смо боравили у Француској и очекујемо потписивање уговора о сарадњи са једном школом у Нанту. Можда би било добро напоменути да њихово Министарство подстиче овакве врсте повезивања. То је тренд у целој Европи и омогућава да се кроз различите видове партнерства не само брже размене знања већ и ближе упознају култура и обичаји једне земље - објашњава Савић, и напомиње да је од великог значаја за њихову школу и будуће повезивање са сличним установама у Европи и учешће у ТЕМПУС пројекту.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa