Инфо

19. децембар 2013.19. дец 2013.
РЕВИЗИЈА У ВЕТЕРИНАРСКОМ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКОМ ИНСТИТУТУ

НА ВРХУ ЛЕДЕНОГ БРЕГА

Прелиминарни ревизорски извештаји у Ветеринарском специјалистичком институту показали да је претходно руководство недомаћински пословало. Ревизор сматра да Институт не може да послује због опструкција бившег руководства
Прошле среде у Ветеринарском специјалистичком институту Шабац одржана је коференција за штампу на којој је тема био прелиминарни ревизорски извештај. Ново руководство фирме путем конкурса је ангажовало, као независну, ревизорску кућу “Станојевић ревизија“ да би се, како је речено, направио пресек и видело шта је урађено а шта није. Наведено је да прелиминарни изештаји показају да се у досадашњем периоду доста недомаћински пословало.
-Интерна контрола је показала: да постоји основана сумња на сакривање узорака донетих на анализу, радну снагу која није адекватно обучена, недостатак поштовања елементарних поступака у раду, као и ескалацију боловања у тренутку када ново руководство преузима функције, што показује да су односи кулминирали у негативном смислу и да се институција индиректно урушава. Пошто смо видели да има и неких правних проблема морали смо да појачамо ревизорки тим правним стручњаком, рекао је овлашћени ревизор проф. Љубиша Станојевић, ангажован у институцији Државне ревизије, испред ревизорске куће.
Станојевић је истакао да је овлашћени ревизор од 1973. године, али да му се први пут у каријери десило да претходно руководство неће да потпише изјаву да су финансијски извештаји исправни и тачни. Навео је да када су почели да раде схватили су да се не ради о финансијским извештајима, него о елементу правилности пословања и ревизији сврсисходности.
-Ревизија правилности пословања је категорија којом се дефинише законитост рада Института, а ревизија сврсисходности дисциплина у којој се гледа да ли се домаћински односило према средствима која је Држава дала. Оснивач института је Држава, и сада је то јавно предузеће. Нормално да је заинтересована да се адекватно води, и због тога је одлуком Владе пре извесног времена постављено ново руководство, рекао је Станојевић.
Према његовим речима потпуно је нејасно да првог дана када је постављен нови директор 11 радника Института оде на боловање, чиме је угрожен континуитет рада са аспекта људских ресурса.
Адвокат Александар Прекодравац навео је да ће тражити и одговорност лекара, јер је 11 људи у истом дану отишло на боловање. Обзиром да се ради о стручним људима, сматра да су овим доведени у питање здравље и животи људи у два округа, колико Институт покрива.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa