Инфо

27. март 2014.27. мар 2014.
СТАЊЕ У ВОЋАРСТВУ

НЕДОСТАТАК ВЛАГЕ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ

Блага зима, са температурама изнад просечних, ове године омогућила је садњу воћа током целог поменутог периода. Најтраженије су биле саднице малина, купина, трешње и вишње. Последња прилика за садњу је до краја марта. Овогодишња вегетација поранила је двадесетак дана тако да се саднице које су биле у хладњачи, као и оне из трапа, могу још увек садити али ако има услова за наводњавање. Да би се избегао стрес код биљака потребно је одржавати влагу корена садница на њиви. Тиме се повећава и проценат пријема садног материјала. У Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац истичу да ће највећи проблем за воћњаке представљати недостатак влаге јер је због изузетно смањених зимских падавина изостало њено депоновање.
- Није било снега што значи да ће морати раније да се крене са наводњавањем. Недостатак влаге може да делује „депресивно“ код цветања. Постојеће количине су довољне за оплодњу. Ако у наредном периоду не буде падавина постоји опасност од одбацивања већег дела плода што ће довести до смањења приноса. Не сме се претерати ни са прихраном. Услед раног кретања вегетације постоји и опасност од позних пролећних мразева. Произвођачи морају бити спремни да заштите пупољке или плодове у заметку задимљавањем, прскањем или на неки други начин ““ рекао је Милорад Јоцковић, дипл. инж. воћарства и виноградарства ПСССШ.
Температуре изнад просека погодовале су и развоју болести тако да су преживели патогени организми и инсекти. За очекивати је да буде повећан напад болести и инсеката који се благовременом заштитом могу спречити. Зимско третирање са бакарним препаратима већ је одрађено. На реду је друга фаза. Како је коштичаво воће, попут трешње, већ у цвету, док код вишања почиње пуцање пупољака, треба бити спреман за третирање у цвету са препаратима који спречавају трулеж плодова.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa