Инфо

3. април 2014.3. апр 2014.
У СУСРЕТ ПРОМОЦИЈИ НОВЕ КЊИГЕ ПРОФ. ДР АНЂЕЛКЕ ЛАЗИЋ

ИМЕ ЈЕ ОДРАЗ ЉУДСКЕ СУДБИНЕ

Било је потребно једанаест година да књига „Мачванска имена у првим крштеницама Милошева времена“ проф. др Анђелке Лазић угледа светлост дана. Захваљујући финансијској помоћи Градске управе града Шапца, Шабачкој епархији и Високој школи струковних студија за васпитаче у издању Културног центра Шабац делимично измењена магистарска теза уобличена је у несвакидашњу монографију. Монографију чији је циљ био да пружи увид у ономастичке податке две најстарије и једине сачуване крштенице из времена кнеза Милоша.
- Мислим да је неко други написао ову књигу да бих га ја поздравила зато што се ради о две крштенице. Две последње Мачванске крштенице из Милошевог времена јер књаз Милош је био толико мудар да успостави те протоколе крштених. Ми треба да имамо у виду и политички моменат где је он тада могао да има на списку људе које треба и вакцинисати, евентуално у војску послати, наплатити порез. Сигурно је било и таквих мотива али у сваком случају он је велики дародавац српских цркава. Било је интересантно када сам за њима почела трагати.
Подаци прикупљани још пре 2003. године на триста десет страна доносе занимљиве податке о именима новорођенчади од 1837. до 1854. године. Сачувана од заборава сведоче о пореклу, традицији и обичајима мачванског краја.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa