Инфо

3. април 2014.3. апр 2014.
ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ПРОЛЕЋНУ СЕТВУ

ДОДАТНИ ИЗДАЦИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Пре почетка пролећне сетве, одосно јарих усева, неопходно је прегледати стрна жита и заштити озиме усеве од корова, болести и штеточина. Ништа не треба препустити случајности, истичу у шабачкој Дирекцији за пољопривреду.
- Заштита стрних жита је најјефтинија у пољопривредној производњи а пуно значи како за људску исхрану тако и за сточну храну јер треба напоменути да је сетва јечмова и тритикала све више у замаху на нашим просторима зато што је то изузетно добра сточна храна. Приноси су скоро равни, ако и не бољи у сушним годинама, кукурзу, а дају изузетно добар квалитет меса код стоке, као и квалитет млека и млечност код крава ““ каже Предраг Срдановић, заменик директора Дирекције за пољопривреду.
Суочени са чињеницом да је зима била без снегова, што је условило мали проценат депоноване влаге, пољопривредни произвођачи требало би да што пре, ако то нису до сада урадили, затворе зимску бразду. На тај начин сачуваће део влаге која је неопходна за наредну годину, а испровоцираће се и део корова. Квалитетном припремом створили би и квалитетан слој земљишта за уношење семена, односно квалитетно ницање усева, и постигнут склоп од чега умногоме зависи принос и борба против суше, тј. неповољних агрометеоролошких услова у пољопривреди.
- Задње три године које су биле сушне нас опомињу да пазимо на избор сортимента. Препорука је да ове године 70 одсто површина планираних на својим имањима пољопривредни произвођачи ипак посвете мало хибридима из групе 400 и 500. Да се ипак, без обзира што хибриди групе 600 дају нешто мало више приносе, окрену сигурнијим хибридима који често у сушним годинама дају много веће приносе него хибриди из позније групе зрења. Ранији хибриди избегавају неповољне услове суше када дође до оплодње кукуруза ““ додаје Срдановић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa