Инфо

3. април 2014.3. апр 2014.
БРОЈ САМОУБИЦА У ПОРАСТУ

ПОСЛЕДЊА СЦЕНА ДРАМЕ

Сваког дана, четири особе у Србији дигну руку на себе, а по броју самоубистава наша земља се налази на 13. месту у свету. Без обзира на велики број незапослених и живот на самој ивици егзистенције, стручњаци истичу да је самоубиство последица болести, пре свега, депресије.
- Када је реч о самоубиству, практично говоримо о поремећајима нагона самоодржања, који подразумева постојање жеље за животом. Пад овог нагона јавља се првенствено код депресије и других душевних болести, али и код можданих органских психосимтома. Други разлог који може довести до самоубиства је такозвано билансно рационално самоубиство код неизлечивих соматских болесника који су свесни да ће имати велике болове након тешких обољевања од карцинома где прети смртни исход. Трећу групу, која је најбројнија и код које су најчешћи покушаји самоубиства представљају такозвани апел феномени, односно, апели за помоћ од околине у немоћи особе да разреши своје нарасле социјалне конфликте. На жалост, човек може да направи лошу процену и да угрози свој живот, без обзира што се можда покајао у последњем тренутку ““ изјавио је за наш лист психијатар, др Борис Јовановић.
Иначе, самоубиство није последица непосредне реакције на животни ударац, то је последња сцена драме која траје много година, можда и од ране младости.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa