Инфо

11. март 2010.11. мар 2010.
УЗ 8. МАРТ, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА

ЉУДИ И ЖЕНЕ

Ми живимо у демократском систему који по свом суштинском постојању обезбеђује ширину при дефинисању људских права, без поделе на људска и женска. Међутим, и ту се задржао термин којим је извршена подела на људе и жене. Примера ради, скупштину не чине посланици, већ законски прописан проценат жена, а остало су мушкарци
Некада борба за право гласа, данас, борба за неке друге врсте женских права, али увек подељена на борбу за људска и женска права. Кроз монархију, капиталистичко и социјалистичко друштво, демократију и 21. век у коме је актуелно питање положаја жене у савременом свету. Од човека и жене, до људи и жена, од неравноправности до подељености, оне неприродне. Полна подељеност је све мања, јер физички све више личимо једни на друге, док друштвена подељеност, уместо да јењава, у савременом свету добија све веће размере.
Дакле, положај категорије женског људства је законски регуларан, а какав је заиста положај жене у савременом свету, примећујемо у свакодневном животу. Упркос постојању разних женских организација и удружења, сигурним и другим кућама, жене се још увек боре за равноправност. Овај термин је посматран из различитих углова, у зависности којој култури, религији и којем друштвеном уређењу припадамо. Вечита борба жена за свој положај у друштву довела је и до њиховог обешчовечења. Зато се и до данас задржао термин којим жена губи идентитет људског бића, термин који дели на људе и жене.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa