Инфо

3. април 2014.3. апр 2014.
СУД У СТРАЗБУРУ ОДЛУЧИО:

ВЕТЕРАНИ БЕЗ ДНЕВНИЦА

Велико веће Европског суда за људска права у Стразбуру одбило је жалбу ратних ветерана у којом су тражили исплату накнада за ратне дневнице од марта до јуна 1999. године.
У образложењу пресуде Великог већа наведено је да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове које им нуди домаће правосуђе, и то са 14 гласова за и три против. „Суд не сматра да постоје специјални разлози за изузимање подносиоца жалбе од обавезе да исцрпе домаће правне лекове, у складу са адекватним правилима и процедурама у домаћем правосуђу“, наводи се у одлуци суда у Стразбуру. Оваква одлука изненадила је представнике бораца.
- Ово решење представља дискриминацију ратних ветерана. Пре седам година борци из неколико општина добили су дневнице, док ветерани из других градова и општина нису. По свим законима, домаћим и међународним, и ми смо морали добити дневнице. Велике наде полагали смо у Закон о ветеранима, који смо предложили 2012. године, али он до сада није усвојен. Иако је 40.000 људи потписало предлог закона, читава процедура се одвија веома споро. Имамо подршку локалне самоуправе, која нам је омугућила попусте на услуге јавних предузећа која послују у Шапцу и пружила подршку за организацију Омладинског кампа ове године, на ком ће учествовати деца ратних ветерана из Шапца, Апатина и Пожаревца, али и њихови вршњаци из Русије и Македоније, каже Горан Ракић, председник Регионалног одбора за западну Србију Удружења „Патриотски фронт“.
Даљу правну борбу најављују и заступници ветерана.
- Држава је резервисте дискриминисала и према пребивалишту и у погледу рокова застарелости људи који су рат провели у истом рову, доведени су у неравноправан положај тиме што су добили неједнаке дневнице, или су их једни добили, а други не. Тужба је одбијена, настављамо борбу, каже адвокат ратних ветерана Срђан Алексић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa