Инфо

10. април 2014.10. апр 2014.
УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ХОЛОДРОМ“

НА ПУТУ УМЕТНОСТИ

Настало спонтано из двогодишњег пројекта „Представљање младих уметника“ историчара уметности Филипа Ковачевића, који се реализује у шабачком Културном центру, Удружење грађана „Холодром“ наставило је основну идеју ““ окупљање младих визуелних уметника, рад на њиховој афирмацији и приближавање њиховог рада широј јавности.
- „Холодром“ је организација која се бави савременом уметничком продукцијом и презентацијом. Примарно окупља младе визуелне уметнике и теоретичаре уметности, али је отворена и за појединце и групе из других креативних области. Са једне стране „Холодром“ представља ресурс за софистицирање уметничке сцене, док са друге стране дефинише и развија комерцијалне моћи уметничког дела, односно производа. Активности организације усмерене су и у правцу друштвено одговорног понашања, као и имплементације нових културних појава и вредности у локалној средини ““ рекао је Филип Ковачевић, председник „Холодрома“.
Овим путем настављено је скретање пажње на читаву плејаду младих визуелних уметника - сликаре, вајаре, керамичаре, уметничке фотографе, графичке и веб дизајнере, модне дизајнере, архитекте и друге. Препознате као нови талас, генерације које су рођене осамдесетих заправо чини нову уметничку сцену града Шапца.
- Пројекат од кога је све почело, у овом циклусу се ближи крају. Остале су још две презентације, у априлу и мају. Идеја је да се тај двогодишњи рад претвори у књигу која би носила назив „Нова сцена“. Планирана је и изложба репрезентативних радова уметника. Из те неке сарадње, наше комуникације и дружења, проистекао је „Холодром“. Он јесте формално регистрован као удружење грађана, али заправо представља покушај изградње самоодрживе и независне платформе, са које ће различити уметници моћи да делују, презентују и афирмишу своје идеје, стратегије, пројекте и сл. ““ додао је Ковачевић.
У циљу изградње те платформе недавно је на Радио Шапцу покренута и емисија „Холодром“, чији је уредник један од чланова Небојша Милутиновић. У плану је и израда електронског часописа, чији је први број већ припремила уредница Оља Мићић, док су активности на друштвеним мрежама и сајту организације у пуном јеку, а тај посао је поверен графичком и веб дизајнеру Душану Кипићу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa