Инфо

10. април 2014.10. апр 2014.
АЛЕКСАНДРА САВАТИЋ О ИДЕЈИ ЗА МУЗЕЈ ЈАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋА У ГЛОГОВЦУ

ЗАСЛУЖУЈЕ ЗНАМЕНИТИ КЊИЖЕВНИК

Дом културе у прелепом мачванском селу, где је службовао отац Милош, идеално место. Више културних садржаја. Школа, црква и гробница Веселиновића
Приликом израде просторног плана општине Богатић, Александра Саватић, дипломирани инжењер архитектуре, запослена у Плану Шабац, као урбаниста планер, дошла је на идеју о пројектовању и изградњи музеја Јанка Веселиновића у Глоговцу. Према њеним сазнањима Дом културе, подигнут око Другог светског рата у овом прелепом мачванском селу је готово идеално место за музеј, признатог српског књижевника. Јанко је рођен у оближњем Салашу Црнобарском, а са породицом је дошао у Глоговац, где је његов отац Милош службовао у сеоској цркви.
Црква, Школа и дом културе су ранијом одлуком Скупштине општине Богатић, где и Глоговац административно припада, културна добра од изузетног значаја.
- Зграда дома културе у центру села је јако лепо архитектонско здање али је у очајном стању и потребно ју је што пре рестаурирати. По мојој замисли била би то вишенаменска грађевина, оспособљена за различите културне садржаје. Тако и замишљам њену санацију и припрему дела за музејску поставку посвећену животу и делу Јанка Веселиновића, који сигурно заслужује овако нешто, каже Александра.
По њеним речима у току је прикупљање пројектне документације и ускоро би требало да приступи изради самог пројекта. Основна идеја је да реконструисана, постојећа грађевина има простор за излагање и презентацију разноврсне, архивске и друге грађе посвећене знаменитом књижевнику, чији је, примера ради роман, „Хајдук Станко“, највише штампана књига у историји српске књижевности.
Део дома сеоског Дома културе, који је сада ругло у центру села, требало би после реновирања да бљесне новим сјајем, баш као и изузетно репрезентативан и осветљен део за излагање. Према Александриној замисли неће изостати ни велика сала, предвиђена за различите скупове.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa