Инфо

10. април 2014.10. апр 2014.
ОАЗА МИРА У МАЧВАНСКОМ БЕЛОТИЋУ

РАЈ У ПРИРОДИ

Породица Прелић из Мачванског Белотића бави се, за овдашње услове, необичним пољопривредним пословима.
Уместо това говеда и свиња, Братислав и Јелица Прелић одлучили су да се баве узгојем рибе. За мачванске услове необичну врсту, определили су се пре 15 година и без обзира на све тешкоће, ниједног момента нису се покајали.
- Терен и природни услови су у овом делу Мачве веома повољни за узгој рибе. Канал у непосредној близини омогућио је функционисање рибњака, а супруга и ја се свакодневно трудимо да ово место још више уредимо, каже Братислав.
Ипак, док риба у зимовницима мирује, власници рибњака, не својом кривицом, немају мира. Од обећаних субвенција за производњу остало је мртво слово на папиру, те ће због, како одгајивачи кажу, техничке грешке, остати без обећаних седам динара по килограму рибе.
- Надлежни из Министарства пољопривреде такву одлуку правдају грешком у правилницима. Када смо покушали да попунимо обрасце схватили смо да се у њима уопште не налази колона за рибу. Све остале крупне и ситне животиње биле су предвиђене, чак и жабе и пужеви, само рибе није било нигде. Нико није могао да нам објасни због чега се то догодило, па су појединци самостално допуњавали колоне, али без ефекта. Постоје најаве да ће узгој рибе ове године ипак бити субвенционисан, тако да нам остаје да се надамо, да ће, бар на тај начин, прошлогодишња неправда бити исправљена, наводи Братислав.
И поред пропуста државних органа, Прелићи не губе наду, већ напротив, заједно верују у још боље резултате.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa