Инфо

10. април 2014.10. апр 2014.
СВЕШТЕНИК ВОЈИСЛАВ ПЕТРОВИЋ ПОДНЕО ОСТАВКУ У ОДБОРУ ЗА ОБЛЕЖАВАЊЕ СТОГОДИШЊИЦЕ ЦЕРСКЕ БИТКЕ

НЕЗАДОВОЉАН УЧИЊЕНИМ

Незадовољан радом Одбора и целокупним односом градске власти према питању обележавања стогодишњице Церске битке и Првог светског рата свештеник Војислав Петровић прошле седмице поднео је оставку у Одбору за прославу.
Према његовим речима Одбор се од оснивања састао само три пута, иако су били договорени састанци на сваких петнаест дана, а у последњих 14 година на Цер није допремљен ни један контејнер за смеће, док су заљубљеници у ову планину за само један дан скупили 120 џакова отпада.
- На досадашњим састанцима Одбор се бавио само календаром културних дешавања (предавања, изложбе, сувенири). Моји предлози да идемо ка конкретним и реалним пројектима, нису наишли на разумевање. Објаснио сам им да ће предавања и изложбе људима брзо изаћи из главе, те да се морамо ангажовати на уређењу излетишта, проширењу саобраћајница на подручју између Тројановог и Косаниног града, где су биле завршне операције Церске битке - објашњава Петровић и даље наводи.
- Резултат таквог нерада и недостатка визије и непоштовање укупне историје Цера као и жртава Церске битке је тај да десетине хиљада школске, предшколске и средњошколске деце и стотине спортских клубова немају излетиште на Церу.
Петровић потом наводи да све што је до сада на Церу урађено, јесте резултат његовог личног залагања а не рада Одбора, те да ће се и у будуће, упркос оставци, трудити да Цер добије достојна обележја и садржаје.
- Вредна помена је одлука Епархијског савета да се на врху Цера на месту страдања гради монументални Крст победе и помирења, видљив из Шапца, Лознице и свих приступних путева. ЈП “Србија шуме“ није одобрила локацију за овај споменик, тако да сам обезбеђујем парцелу и финансирам израду потребне документације. Такође, локалне власти нису показале никакво интересовање за споменик најмлађем подофициру свих времена Момчилу Гаврићу из Трбушца, лично сам наручио и финансирао спомен бисту која ће ускоро бити постављена на приватној парцели испод Трајановог града, окренута према Победнику у Београду ““ каже Петровић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa