Инфо

10. април 2014.10. апр 2014.
ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА “РЕГИОНАЛНА ДЕПОНИЈА СРЕМ-МАЧВА“

ЗА ЧИСТИЈИ ШАБАЦ

Пројекат „Регионална депонија Срем-Мачва“, финансира Европска унија, спроводи га Стална конференција градова и општина кроз програм „Еџцханге 4“, а реализују га градови Сремска Митровица и Шабац. Пројектом је било предвиђено да се изаберу удружења грађана која имају искуства у реализацији пројекта у области заштите животне средине и која ће у свом граду спровести одређене пројектне активности које се односе на унапређење управљања отпадом. Услов је испуњен када су се на конкурс пријавили УГ „ЕКОС“ из Шапца и организација из Сремске Митровице са сличним референцама. Сарадња између два града озваничена је и уговором потписаним у Сремској Митровици трећег априла.
Пројекат „Регионална депонија Срем-Мачва“ трајаће од априла 2014. до фебруара 2015. године и у том периоду шабачки ЕКОС реализоваће подпројекат „За чистији Шабац - Ти си на потезу“. Општи циљ њихових активности је промоција примарне сепарације отпада и рециклаже као и информисање јавности оба града о томе. Пројекат треба да допринесе снажнијем укључивању грађана у токове правилног управљања отпадом и стварању еколошке свести.
- У пројекту „За чистији Шабац - ти си на потезу“ видимо нову шансу којом бисмо потврдили досадашњи петогодишњи рад организације и укључили још већи број грађана - волонтера. Сада, када смо оснажени новим младим и стручним кадровима сигурни смо да ћемо још више допринети подизању свести грађана о заштити животне средине. Разлика у односу на наше претходне активности је у томе што ћемо кроз овај пројекат деловати још агресивније како бисмо едукацијама и конкретним делима на терену дошли до што већег броја људи, каже Маја Мандић, председница УГ „ЕКОС“ из Шапца.
Примарном сепарацијом отпада у будућности требало би да се смањи одлагање отпада на новој санитарној депонији која је са радом почела у фебруару ове године. На тај начин продужава се век њеног коришћења и постижу економски резултати. Циљ је да једнога дана достигнемо развијене земље ЕУ у којима се само 5% отпада одлаже на депонију(Аустрија је добар пример).

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa