Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
КОСТАЈНИК КОД КРУПЊА

КЛИЗИШТЕ ЈАЛОВИНЕ ОСЛАБИЛО БРАНУ

Јаловина из бившег рудника „Столице“ која се услед последњих киша наталожила, ослабила је и прети да пробије брану у селу Костајник код Крупња. Услед слабљења бране вода са токсичним материјама пронашла је пут и сада поново тече Костајничком реком.
- Дошло је опет до одваљивања знатне количине материјала са бокова јаловишта. Чињеница је да вода пролази али заштитили смо село а сада решаваћемо даље проблем, и од овог материјала и од воде - каже помоћник директора РТБ „Бор“ Саша Перишић.
Разочарани и измучени због проблема са којима се суочавају месецима, већина мештана није била расположена за разговор. Непријатни мирис, главобоље и брига су само неки од проблема са којима се у Костајнику свакодневно суочавају.
- Нису ништа ни урадили, шта ћемо ми и даље страхујемо, стално гледамо горе да ли ће кренути ништа нам нису урадили како треба- каже мештанка Боса Милосављевић.
Токсичне материје које сада пливају дуж целог слива реке, претња су и за мештане суседних села, а усеве које су гајилу уз реку одавно су прежалили.
- Цео тај слив реке Коренита и Јадра, нарочито ми који смо ту на удару испод Костајника, сва изворишта су нам и даље загађена. То што носи река пар дана је било бистро, док је брана функционисала избистрила се река и није било уочљиво која је количина талога у речном кориту- каже Зоран Глишић одборник у градској скупштини.
Радници РТБ Бор недавно су саградили седам брана али оне према речима стручњака нису довољно сигурне а за трајније решење, које постоји, потребно је издвојити више новца.
- Ове прве мере које су предузете у циљу санације јаловишта очигледно да нису у потпуности адекватне, и да је ово алармантно, сигнал да се мора предузети нешто озбиљније у циљу трајнијег решења, који ће задовољити све аспекте - каже Драган Милошевић из покрета Зелени - Лозница.
И док мештани Костајника страхују за здравље и безбедност домова, тешки метали стигли су и до Дрине. Брана, иако ослабљена, уз санацију се одржава али остаје неизвесно какве ће проблеме донети први јачи снег.
Д. Мићић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa