Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
У МАЧВИ ИНТЕНЗИВИРАН СВИЊОКОЉ И УЧЕСТАЛЕ СЛАВЕ

ОБАВЕЗАН ПРЕГЛЕД МЕСА

Због великог броја сезонског клања свиња у текућем, зимском периоду и учесталих слава у Мачви је актуелизован преглед свињског меса на трихинелозу.
- То је болест свиња и људи, каже доктор ветеринарске медецине Небојша Давидовић и наглашава: Трихинелоза спада у групу паразитских болести. То је тешко оболење које може задесити и људе, а последице трпе до краја живота. Прегледом свињског меса можемо ову заразну болест предупредити.
Напоменуо бих да је узрочник болести трихинела спиралис-ваљкаста глиста. Човек се може заразити ако поједе свињско месо које у себи садржи учаурене ларве трихинеле спиралис. Резервоар паразита су дивље свиње, неки глодари-пацови, јер су те животиње сваштоједи и најчешће у природи долазе у додир са зараженим месом и тако се саме заразе. Стога је преглед меса свиње обавезан и тако се сигурно штитимо од те болести.
Постоје две методе којима се врши преглед меса. То су: вештачка дигестија и компресија. Најсигурнији и најчешћи узорак који се користи је мишићни део дијафрагме. Разлог је што је у њему проценат учаурених ларви седам пута већи него у скелетној мускулатури (мишићима бута, плећака, леђа...)
Давидовић додаје да у ветеринарским амболантама преглед меса, компресионом методом обављају на трихиноскопу, дипломирани ветеринари-доктори ветеринарске медицине, а не би требало то да раде ветеринарски техничари.
Ларве трихинеле су голим оком невидљиве и из тог разлога се и користи поменути специјални апарат. Прегледом свињског меса отклања се могућност заразе људи, а поред закланих товљеника, контролише се и месо закланих прасади и крмача.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa