Инфо

11. децембар 2014.11. дец 2014.
„СТОЈАНОВЦИ“ ПОБЕДНИЦИ КВИЗА „СТО ГОДИНА ВЕЛИКОГ РАТА“ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

ЗНАЊЕМ ДО ПРИЗНАЊА

Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата Културни центар организовао је Школски квиз „Сто година Великог рата“. После квалификационих тестова на коме су учествовали ученици осмог разреда из дванаест основних школа из Шапца, Волујца, Змињака, Мајура, Прњавора и Липолиста у полуфинале су се пласирале екипе Основних школа „Лаза К. Лазаревић“, „Јеврем Обреновић“, „Јанко Веселиновић“ и „Стојан Новаковић“.
- Ово је заиста добар начин да се деца кроз дружење и забаву на један мало другачији начин упознају са националном историјом. Конкретно са Првим светским ратом и то са посебним акцентом на локалну историју. С обзиром на то да смо читаве године имали кроз различите институције културе обележавање овог јубилеја могли смо да видимо изложбе, драмске програме и књижевне вечери, па и у нашој, тако да је то такође био један вид неформалног учења ““ рекла је мр Катарина Јанковић Поповић која је заједно са историчарем Бранком Божићем осмислила и реализовала овај пројекат.
Финално вече прошлог петка показало је не само велико знање већ и такмичарски дух ученика Основних школа „Јанко Веселиновић“ и „Стојан Новаковић“.
- Презадовољни смо одзивом и учешћем школа. У полуфиналу су одлучивале нијансе. Морали смо да употребимо и џокер питања јер је било нерешених резултата. Циљ нам је био да пробудимо код њих радозналост и интересовање за историју и историју њиховог града. Желели смо да тај такмичарски дух пренесмо на поље знања. Надам се да смо успели у томе. Деца су то јако лепо примила. Захвалност за несебичну помоћ дугујемо „Оффице софтњаре солутион“ који су урадили софтверски део квиза, академском сликару Ивану Вујанићу, наставнику ликовног из „Лазине“ школе, који је дао идејно решење за позадину квиза. Највећу захвалност дугујемо активу наставника историје основних школа са којима смо имали изузетну сарадњу. Надамо се да ћемо ово прерасти у традицију са неком другом темом, неким другим јубилејом ““ истакао је историчар Бранко Божић који је био и члан трочланог жирија у саставу председница Бранкица Поповић, проф. историје из ОШ „Николај Велимировић“, и историчар уметности Бранислав Станковић, кустос Народног музеја.
После само четрдесет пет минута и десет питања за сваку екипу са три поена више победу су однеле Тамара Лукић, Кристина Митровић, капитен, и Невена Јовановић из ОШ „Стојан Новаковић“. Њима су поред пехара и захвалнице припале књиге „Жене у Првом светском рату“ Завода за уџбенике.
- Није било тешко. Учила смо поготово што волим историју. Било је лако. Кад се нешто воли онда се може све ““ рекла је Невена са чијим речима су се сложиле и Кристина и Тамара додајући да је тимски рад допринео победи али и наставница историје Раденка Живановић.
- Деца су стварно дивна и са њима уопште није тешко сарађивати. Када изразе жељу да науче нешто ново није тешко са таквом децом радити. Дају максимум од себе. Рачунала сам на њих. Оправдале су поверење. Презадовољна сам и одушевљена Похвалила бих Културни центар на овој акцији. Имали смо заиста лепу сарадњу која је почела још у октобру. Мислим да су све екипе биле добре. Посебно ове четири које су прошле у полуфинале. Свака од њих је могла бити победник. Стицајем околности, мало можда среће, ове године ми смо победили ““ додала је проф. историје Раденка Живановић.
Другопласираним из ОШ „Јанко Веселиновић“ Марку Лазићу, Филипу Јакшићу и Николи Московљевићу, капитену, припале су књиге „Срби на Крфу“.
О. Гавриловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa