Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА „НЕША И КРИСТИНА“

СВИ СМО РОЂЕНИ ЈЕДНАКИ

Чланови Удружења дистрофичара Мачванског округа и Друштва за церебралну и дечју парализу прошле среде показали своје глумачко умеће на „даскама које живот значе“
После прошлогодишње представе „Ожалошћена породица“ Друштво за церебралну и дечју парализу у Шабачком позоришту прошле среде извело је представу „Неша и Кристина“ у режији глумца Слободана Петрановића. Овога пута придружили су им се и чланови Удружења дистрофичара Мачванског округа.
- Ово је део наше програмске активности која се одвијала преко целе године у оквиру Школе глуме и пантомиме коју је финансирало Министарство рада, запошљавања и социјалне политике за особе са инвалидитетом. Део средства дао је и град Шабац у оквиру пројекта из културе. Лепо је и напорно али на задовољство чланова оба удружења. Ово нам је омиљена активност. Желели смо да покажемо да смо сви рођени једнаки и да смо део окружења, да смо са вама и да можемо много, много да радимо. То ћемо се трудити и у наредном периоду ““ рекао је Зоран Илић, председник Друштва за церебралну и дечју парализу и један од глумаца.
Удружење дистрофичара и Друштво за церебралну и дечју парализу своје чланове едукују на разноразне начине почевши од ствралачких, културно-забавних, спортско-рекреативних до радионица глуме и пантомиме. Овакав рад се показао врло успешним и едукативним. Тако је у 2014. одржано преко 40 проба глуме и пантомиме и преко 50 стваралачких радионица на којима су израђивани разноразни предмети на стаклу, керамици и дрвету.
- Ово је представа која им живот значи. Током целе године су живели за ово вече, а радили су предано и дали су све од себе што се и видело. Презадовољна сам. И моји снови и снови мога чланства су се остварили ““ додала је Драгица Тодоровић, секретар Удружења дистрофичара и Друштва за церебралну и дечју парализу.
Своје слободно време уз ове надасве храбре људе током године провели су сарадници Едвига Бурмазовић, која је водила креативне радионице, и глумац Шабачког позоришта Слободан Петрановић који је и ова пута био у улози редитеља. Привативши их као људе равне себи омогућили су им да забораве на свој инвалидетет дајући им осећај равноправности у широј друштвеној заједници.
- За ових пар година смо се уходали. Сад се боље познајемо, лакше, брже и квалитетније радимо. И њихово и моје задовољство је све веће. Они су људи са којима је милина радити. Дају цело срце. Дивно смо се дружили. Мислим да смо направили нешто потпуно различито од оног како се иначе праве представе овог типа. То је огроман помак и у њиховом и у мом животу ““ истакао је редитељ Петрановић додајући да су већ у преговорима са удружењима из Ваљева и Ужица који би желели да погледају представу.
Поред Зорана Илића у представи, која је показала да љубав савлађује све друштвене препреке али и физичке недостатке, заиграли су и Драган Баћановић, Сања Ђорђевић, Милош Арнаутовић, Ненад Јовић, Мирјана Каретић, Кристина Аличевић. Вече су употпунили и чланови Дечјег ансамбла Уметичког ансамбла „Чивија“ извођењем колажа игара из Централне Србије, као и водитељке програма Нина Стокић и Ана Стефановић.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa