Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ ПОСЕТИЛИ МАРИБОР

СПОЈЕНИ УМЕТНОШЋУ

Уметност не познаје границе. А да је то тако потврдило је и дванаест ученика Школе примењених уметности у пратњи професора Драгане Малишић Марковић, Михаила Симовића, Саше Глигорић и директорке Невенке Ђокић који су од 15. до 18. били у посети Средњој школи за образовање у Марибору. Током четвородневног боравка, које је реализовано захваљујући подршци Градске управе града Шапца, шабачки ђаци имали су прилику да поред дружења присуствују часовима на којима су размењивана искуства у уметничком и образовном раду.
- Љубазни домаћини, професори и управа, примили су нас срдачно и са топлином, па је боравак у овој савременој, модерно опремљеној школи био веома пријатан и остаће нам у посебно лепој успомени. Присуствовали смо часовима у фотостудију, студију за видео продукцију и графичко обликовање и кабинету за модно обликовање, где смо видели добре примере сарадње ученика са различитих образовних профила, а неке од наших ученица су се укључивале у активности на овим часовима. Марибор нас је посебно одушевио јер је град уметности са бројним галеријама, музејима и креативним садржајима ““ рекао је проф. Симовић.
Поред упознавања града, нових људи, дружења, на Јовану Јаковљевић, ученицу трећег разреда, највећи утисак оставила је Средња школа за обликовање са својим врло модерним смеровима и најсавременијом опремом.
- Град је прелеп, а људи веома пријатни. Приметили смо да је доста школског садржаја слично нашем. Посебно сам била поносна када смо, у оквиру представљања нашег рада и након пројекције филма о нашој школи, добили велики и искрен аплауз. Лако смо комуницирали са вршњацима из Словеније, и у школи и у ђачком дому где смо били смештени, јер ако желите да се разумете, језичке баријере не постоје. Провели смо, дружећи се, прелепе тренутке и свакако ћемо остати у контакту са свима које смо упознали ““ истакла је Јована.
Нова познанства и пријатеље за ово кратке време стекла је и Катарина Срдановић, ученица другог разреда, додавши да једва чека да поново види своје нове другове. Љубазношћу домаћина била је очарана и Марија Марковић, ученица трећег разреда.
- Одушевило ме је колико је град чист и колико Мариборчани воде рачуна о својој околини, али ми је најјачи утисак љубазност са којом су нас дочекали. Школа коју смо посетили је фантастична, атмосфера је пријатна и допало ми се што се ученици током рада одлично и забављају ““ додала је Марија.
Боравак у Марибору, како је истакла директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић, још једном је потврдио традиционално добро пријатељство са Словенијом.
- Имали смо дивне домаћине, упознали смо се са радом Средње школе за обликовање, дружили са ученицима и професорима, посећивали часове, размењивали искуства, знања и вештине у областима које су нам заједничке (графички дизајн, фотографија, дизајн текстила), а пројекцијом филма о нашој школи и репрезентативном изложбом успешно смо представили наш рад, уживајући у заједничком и драгоценом искуству. Шабац и Марибор су градови који би у будућности могли значајније сарађивати, не само на нивоу уметности, културе и образовања. Шабац од Марибора може да научи како се од једног индустријског центра, какав је Марибор био до деведесетих, може конституисати потпуно нови идентитет града, у коме су уметност, култура и туризам генератори развоја, па је Марибор 2012. године био и европска престоница културе, тако да је то данас један потпуно одрживи концепт развоја града. Надамо се и унапред радујемо гостовању ове словеначке школе у Шапцу, а Школа примењених уметности ће се потрудити да буде подједнако добар домаћин, настављајући путем успостављених креативних веза и сарадње и доказујући да су култура и уметност одувек били језик који се свуда разуме. Надам се да нас у будућности очекују и заједнички пројекти, јер је то такође била једна од тема наших разговора ““ рекла је директорка.
На топло гостопримство домаћина шабачка школа узвратила је изложбом радова својих ученика под називом „Уметност ““ универзални језик који спаја људе“ на којој су приказани плакати, настали на часовима графичког дизајна, фотографије Секције за фотографију и дигиталну графику и уникатни огртачи од платна, коже и вуне, настали као плод истраживања ученика у области дизајна текстила.
О. Гавриловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa