Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
НОВА КЊИГА

НАГРАДА “МИЛУТИН БОЈИЋ“ ДОДЕЉЕНА МАЧВАНИМА

У претходном броју “Гласа Подриња“,објављен је приказ књиге “Мачвани у Балканским ратовима и Првом светском рату 1912-1918“, аутора Петра Берића и Драгана Јосиповића.
Поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата и победе српске војске у Колубарској бици, Фондација “Милутин Бојић“ у Београду, која носи име песника-аутора “Плаве гробнице“, додељена је Петру Берићу и Драгану Јосиповићу награда за најбољу књигу.
На свечаности организованој у сали Централног дома војске Србије у Београду, награду за прво место је ауторима уручио пуковник Љубомир Марковић, председник Републичког одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 у Београду. Он је истакао да је жири Фондације “Милутин Бојић“, једногласно одлучио да је књига мачванских аутора најбоља књига у овој јубиларној години, као и да је то капитално дело које садржи драгоцене податке о страдању Мачвана, а и да истовремено даје слику страдања српског народа уопште. Књига је свеобухватна и једина ове врсте у Србији.
Књига “Мачвани у Балканским и Првом светском рату 1912-1918“ добила је високе оцене доктора историјских наука, рецензената књиге.
Доцент др Милош Ковић са Одељења за историју Филозофског факултета у свом осврту “О сећању и савести истакао је: “ Аутори су после сажетог прегледа ратних операција, описали сва знамења која су дуж ратног пута, остала за Мачванима од Зебњака и Текериша до Сан Матијаса, Зејтинлика и Бизерте на територијама данашње Србије, Македоније , Грчке и Туниса. Чињенице о злочинима окупатора над цивилима и ратним заробљеницима овде су допуњене подацима о страдањима Срба у аустроугарским логорима у Араду, Нађмеђеру, Нежидеру, Јиндриховцима, Болдогасоњу, Браунауу, Ашаху и Маутхаузену, у данашњој Аустрији, Мађарској, Румунији, Словачкој и Чешкој.“
Др Радомир Ј. Поповић са Историјског института у Београду у приказу “Посвета завичају“ такође је истакао да је поменута књига извор првог реда “ Петар Берић и Драган Јосиповић у књизи посвећеној учешћу Мачвана у ратовима 1912-1918 године, завршили су пре три године започети посао. Тиме је стручној и широј читалачкој публици дат целовит увид у огромне жртве које су житељи Мачве, читав један нараштај, поднели у добу сваковрсног страдања и у времену смрти. Обезличена жртва које су до сада представљане статистичким параметрима, сада су претворене у страдалнике са именом и презименом, местом рођења и местом смрти. “
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa