Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
ЕЛВИР БУРАЗЕВИЋ, ДИРЕКТОР ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ПОШТОВАЊЕ И БРИГУ О ЖИВОТИЊАМА

ПОШТОВАЊЕ И БРИГА О ЖИВОТИЊАМА

Организација цивилног друштва, која заступа добробит животиња у Србији, доприносећи благостању људи и заштити животне средине. ОРЦА доприноси одрживом развоју друштва у којем су људи одговорни, информисани и активни чланови заједнице, поштују животиње, природу и једни друге, наглашава директор Буразевић. У оквиру пројекта “Добробит за све“, који финансира Европска Унија, значајни послови реализовани у Богатићу
Добробит животиња је повезана са квалитетом живота људи јер представља значајан фактор економског развоја, друштвеног благостања и заштите животне средине. Због тога, како Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) наводи, “добробит животиња не треба да буде третирана као самостално питање, већ као део важних друштвених циљева којима доприноси, као што су безбедност и сигурност хране, здравље људи и животиња, заштита животне средине, безбедност људи на раду, рурални развој, равноправност полова и социјална правда.“
Научно је доказано да су животиње осећајна бића која, као и човек, могу да осете бол, патњу и стрес. Због тога је обавеза човека да поштује животиње и брине о њиховој добробити.
Концепт пет слобода
- Састоји се у слободи од глади и жеђи, кроз обезбеђење довољних количина квалитетне хране и свеже воде. Осим тога ради се и о слободи од неудобности кроз обезбеђење одговарајућег заклона и места за одмор. Даље говори о слободи од бола, повреда и болести кроз обезбеђивање брзе и адекватне ветеринарске неге и превентивне здравствене заштите. Ту је и слобода од страха и стреса кроз обезбеђење услова и поступака који не доводе до менталне патње животиња. И пети концепт слобода је испољавање основних облика понашања карактеристичних за врсту кроз обезбеђење довољно простора, адекватних објеката за држање животиња, каже Елвир Буразевић, директор ОРЦА.
Кроз дугогодишњи рад, ОРЦА се позиционирала као релативан и поуздан партнер грађана и надлежних институција у остваривању добробити животиња у Србији.
Говорећи о најважнијим активностима Буразевић каже: “То су пружање стручне и саветодавне подршке надлежним институцијама на унапређењу и примени јавних политика и прописа у области добробити животиња и њихово умрежавање. Подизање свести јавности кроз континуирани рад са медијима путем кампања јавног заступања и различитих промотивних акција. Потом спровођење обука и пружање стручне подршке људима који посредно или непосредно утичу на добробит животиња. Истраживање и праћење стања у области добробити животиња у Србији. Рад са младима и децом кроз радионице, ликовне и литерарне конкурсе и друге активности. Пружање информативне, саветодавне, административне и правне подршке грађанима. “
Обуке о добробити животиња
ОРЦА је у сарадњи са општином Богатић организовала две обуке о добробити фармерских животиња за 60 пољопривредника. Путем међусобне дискусије и размене искустава уз подршку предавача, фармери су добили нове информације о могућностима, предностима и изазовима увођења виших стандарда добробити животиња у производњи. На радионици је било речи о производним праксама које су важне како би се осигурало добро стање добробити свиња и оваца и задовољиле потребе ових животиња.
Обуку је организовала ОРЦА у оквиру пројекта “Добробит за све“, чији је циљ јачање локалне сточарске производње. Поменути пројекат ОРЦА спроводи уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције у сарадњи са осам партнерских локалних самоуправа у Србији, Привредном комором Београда и Агенцијом за рурални развој Зајечара. Пројекат подржава Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Поруке пројекта
“Имаћемо бољу продуктивност, ако се крава осећа добро, има добро окружење и добру храну. Дају нам више када су здраве, а и лакше је радити са здравим кравама“, Матс Ерикссон, власник фарме крава музара из Шведске.
“Научна истраживања су показала да исхрана крава избалансираном храном доприноси одржавању хранљиве вредности млека. Пажљиво поступање са животињама пре и током клања доприноси спречавању умањења квалитета меса.
“Потрошачи су се нарочито заинтересовали за добробит животиња након низа скандала у производњи хране, као што су болест лудих крава, слинавка и шап и друге. Све ово је последица индустријске производње, каже доктор Мара Миле са Универзитета у Кардифу.
С друге стране повишен ниво страха од људи код свиња смањује раст за 6%, односно репродукцију за 7%“ („Добробит животиња за одгајиваче стоке“, РСПЦА, Аустралија)
“Добробит животиња је начин опхођења нас према животињама и њихов живот који им пружамо. По мени, као држаоцу живине, што им пружимо квалитетније услове живота, то ће се и нама вратити више кроз економске ефекте“, Саша Ђуровић, власник фарме живине “Омнија“
“Мање од један одсто јаја на тржишту у Србији произведено је у складу са најновијим прописима о гајењу кокошака носиља у ЕУ. То је један од разлога што јаја нису на листи производа за извоз у Европску Унију“, (Медијски истраживачки центар 2012)
Најважнији резултати пројекта “Добробит за све “ су: Створени услови за израду стратешких докумената у вези са добробити фармерских животиња и унапређење сточарства у Србији кроз обезбеђење резултата истраживања ставова потрошача као и економска анализа исплативости производње меса, млека и јаја уз поштовање ОРЦА стандарда. Потом ојачани капацитети државне управе и локалне самоуправе, фармера и њихових удружења, стручне пољопривредне службе и ветеринара за примену знања и алата за обезбеђивање производње хране животињског порекла уз поштовање стандарда добробити фармерских животиња. Створени услови за укључивање и повезивање кључних актера у сектору производње хране: фармера са откупљивачима и прерађивачима и на крају унапређење свести потрошача у Србији о значају, добробити фармерских животиња за квалитет и безбедност хране животињског порекла.
Чест начин инфицирања бактеријом Е. цоли код људи јесте загађењем меса животињским изметом што се дешава услед држања стоке у условима пренасељености. Такође, инфекција бактеријом салмонелла, која се преноси од живине и јаја на људе, повезана је са лошим начином гајења живине, односно нарушеном добробити ових животиња.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa