Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
НАЈЕЗДА ГЛОДАРА

ОПАСНОСТ ПО ПРИНОСЕ

Најезда глодара, ове године забележена је на пољима Србије, а штета је нарочито изражена на подручју захваћеном мајским поплавама. Мада се такозване каламитне године, када дође до пренамножавања глодара, природно јављају сваке четврте или пете године, стручњаци кажу да од када се води евиденција, није забележена оваква најезда. Због ванредних околности Министарство пољопривреде одобрило је употребу до сада забрањених отрова.
Уколико пољопривредници на пољима, у повртњацима или воћњацима примете повећан број станишта глодара, то већ може да представља проблем. Сваки миш може да поједе пар грама житарица или зелене масе дневно. Међутим, ако се број креће по неколико стотина рупа, колико су на појединим парцелама приметили пољопривредници, то може да значи да приноса наредне жетве уопште неће ни бити.
““ Изражена је најезда глодара, нарочито са парцелама пшенице, вишегодишњих засада и луцеришта која се граниче са необрађеним парцелама где се глодари несметано развијају. Произвођачи треба да обиђу парцеле и обаве сузбијање глодара, каже Слободан Гошић, саветодавац ПССС Шабац.
Управа за заштиту биља, на основу извештаја са терена и обиласка угрожених подручја, издала је упуство да је потребно да сузбијање глодара обухвати што већу површину како пољопривредну тако и непољопривредну.
- Да би предупредили штете и свели испод економски штетног нивоа, могу употребити цинк фосфид или антикоагуланте, а једни и други ће смањити број глодара и штету на усевима пшенице.
Суочено са великим проблемом, Министарство пољопривреде је вандредно одобрило употребу опасног отрова „цинк фосфида“, који делује брзо и агресивно, није опасан по усеве и здравље људи који користе плодове, али је опсан за птице и дивљач. Надлежни кажу да је то жртва која мора да се поднесе и упозоравају да пољопривредници морају да краткорочно спроведу низ мера да би спасили своје усеве. Дугорочно успех би могао да се постигне обнављањем ревира за природне предаторе мишева.
(ТВ Шабац)

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa