Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
ИЗЛОЖБА О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ПРЊАВОРУ

ВИШЕ КУЛТУРНИХ САДРЖАЈА

На иницијативу поверенице Градске управе за Прњавор Данијеле Петровић прошле среде отворена је изложба посвећена страдању становника овог места у Првом светском рату
Иако је прошао читав век, Прњавор памти и не опрашта. Изложбом „100 година од страдања у Прњавору и Мачви“, на иницијативу поверенице Градске управе Данијле Петровић, одата је почаст недужно страдалом цивилном становништву у Првом светском рату. Ширење културних садржаја само је једна од активности које ће повереници на сеоском подручју спроводити како би се услови живота на селу приближили оним који постоје у граду.
- Као градски повереник имам обавезу да саслушам све проблеме грађана и да њихове предлоге и захтеве проследим структурама Градске управе које су надлежне за њихово решавање. Драго ми је да се, осим тих административних послова, у Прњавору бавимо и ширењем културних садржаја. Посносна сам, као и остали мештани Прњавора, на то што смо у прилици да видимо део наше историје о којој изложба говори. До сада су су се овакве изложбе могле посећивати само у већим срединама, те се надам да смо овим кораком много тога променили на боље, рекла је Петровићева.
Представници Дома културе захвални су Народном музеју из Шапца на свесрдној подршци у организацији изложбе. Зоран Калабић, директор Дома културе, каже да недужне жртве не смеју бити заборављене.
- Изложба је сведок страдања које се догодило у Прњавору пре сто година. За само два дана скоро 400 недужних цивилних жртава су положиле животе на олтар отаџбине. Аустроугарске хорде су, у крвавом пиру, починиле злочине какве до тада свет није видео. Прњавор је место мученика, спомен костурница поред Цркве светог Илије је „Ћеле кула“ Западне Србије. Због оргомних жртава наш Прњавор је одликован и Карађорђевом звездом. За четири године више од 1.200 људи је нестало из овог места. Изложба коју смо организовали служи и као опомена, да добро размислимо да ли смо достојни наших предака, навео је Калабић.
Прњаворским жртвама биће посвећена свечана литургија у Црвки светог Илије 30. децембра. Народни музеј из Шапца ће и у будућности, у сарадњи са градским повереницима, учествовати у пројектима који унапређују културне садржаје на сеоском подручју.
- Сарадња са људима из Прњавора била је веома добра. И у наредном периоду планирамо да организујемо низ стручних предавања у вези са историјом села и ширењем кулуре. Биће нам драго да сарађујемо на основу жеља и потреба становника Прњавора и осталих места, навела је Светланка Милутиновић, кустос Народног музеја у Шапцу.
Повереници на селу ће и наредних дана имати доста активноти. За следећу недељу најављено је неколико догађаја који ће се реализовати уз подршку представника Градске управе, установа културе и других организација.
Дом културе из Прњавора, самостално и у сарадњи са другим институцјама, током децембра организује неколико значајних културних догађаја. Осим изложбе „100 година од страдања у Прњавору и Мачви“, која је отворена до 15. јануара, посетиоци Дома културе моћи ће да виде и традиционални годишњи концерт, заказан за 26. децембар.
- Читаву годину посветили смо обележавању Првог светског рата. Наше аматерско позориште је представу „Свети Георгије убива аждаху“ играло у више од 20 градова. Фолкорни ансамбл ће 26. децембра имати свечани годишњи концерт, који ће почети интонирањем „Марша на Дрину“, наводи директор Дома културе Зоран Калабић.
М.Максимовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa