Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

БУЏЕТ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

На дневном реду 18. седнице Скупштине града Шапца нашло се чак 37 тачака. Свакако најзначајније је било усвајање буџета за наредну годину
Прва тачка која се нашла пред одборницима била је утврђивање престанка функције заменику председника скупштине Сретену Радовановићу. Оставка, коју је Радовановић поднео из личних разлога, била је иницирана саобраћајном незгодом коју је недавно изазвао у Поцерском Причиновићу.
Што се самог буџета тиче, укупни планирани приходи су 3.071.380.232 динара. Очекују се приходи 2.635.000.000 динара, док ће 400 милиона бити пренето из ове године по основу продаје обвезница. Према речима Маријане Костадиновић, начелнице одељења за финансије највеће учешће имају порези на зараде, 935 милиона, следе порези на имовину, 400 милиона, накнаде за уређење грађевиснког земљишта, 358 милиона и трансферна средства, 299 милиона динара.
- Када је реч о структури прихода, неопходно је рећи да је порез на зараде мањи за 7 одсто у односу на претходну годину. Разлог је што су Уредбом Владе смањењем плата запослених у јавном сектору, смањене и основице на које се обрачунава порез на зараде. Због тога смо се базирали на повећање изворних прихода на које можемо да утичемо, а то је пре свега порез на имовину где ћемо се трудити да повећамо број пореских обвезника. Апеловаћемо на грађане да своју моралну и законску обавезу испуњавају тиме што ће поднети пореске пријаве, а донета је и одлука о плаћању пореза на земљиште, што до сада није био случај, која ће ступити на снагу од 1. јануара, рекла је начелница Одељења за финансије.
Расходна страна је и у истом износу. Маријана Костадиновић наводи да је распоред средстава извршен прво на основу законске обавезе коју локалне самопураве имају у финансирању поверених послова и исплате зарада запослених у јавном сектору, функционисању основног средњег и предшколског образовања, социјалне заштите, физичке културе и да су у свим тим областима расходи повећани 20 до 30 одсто.
- Повећање у односу на претходну годину је пласирано и код Дирекције за пољопривреду преко које ће се помагати пољопривредницима. Комунална потрошња ће се првенствено реализовати преко јавних предузећа: Спортског центра, ЈП за управљање грађевинским земљиштем, ЈКП „Топлана“, Дирекције за путеве, ЈКП „Водовод“, ЈКП „Паркинг“. Највећа инвестиција планирана за наредну годину је изградња базена, рекла је Костадиновићева и истакла да без обзира на смањење прихода и тешку економску ситуацију, скоро једна трећина буџета ће бити утрошена у инвестициона улагања.
Буџетска издвајања за пољопривреду у наредној години ће бити 50 одсто већа у односу на ову. Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду је навео да ће акценат бити на унапређењу малих пољопривредних газдинстава, нарочито у области пчеларства, живинарства и цвећарства.
Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић сматра да је буџет за 2015. годину реалан и избалансиран. Каже да су се трудили да се према новцу понашају савесно.
- Желимо да овим буџетом постигнемо највећи могући ефекат за грађане новцем којим располажемо. Поделићемо га не на зараде запослених у јавном сектору, него на већа улагања у образовање, пољопривреду и социјалну заштиту. Ти сегменти су за нас тренутно кључни. Натавићемо да поштујемо планирани развој града. Једини начин да повећамо приходе у овом тренутку је да потпомогнемо привредну активност у граду, а то не можемо сами, потребна нам је сарадња са Владом Републике Србије, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је захвалан свима који упућује привредника у Шабац. Навео је да постоје најаве доласка турских, италијанских и словеначких инвеститора у Шабац и додао да се очекује продаја седам парцела у Индустријској зони.
Према речима Тање Радовановић, члана Повереништва Српске напредне странке, буџет је нереалан, неодговоран и неостварив и да је полазна основа у пројекцији прихода била расходна страна.
- СНС сматра да је владајућа коалиција у граду у потпуној економској дезорјентисаности и да предложеним буџетом само покушава да убеди јавност да је у наредној години могуће да потпуно посустала шабачка привреда може да напуни приходну страну буџета за више од милијарду динара преко пореза на зарадеи приходе од самосталних делатности. Потписујемо да су свесно пројектовали минимално 250 милиона динара прихода више него што је то оствариво. Не ради се, дакле, о томе да не знају, већ да то свесно чине да би покрили све нерационалности расходне стране буџета, истакла је Радовановићева.
Одборници су усвојили и ребаланс пословања јавних предузећа ЈКП „Топлана Шабац“, ЈКП „Стари Град“, ЈСП „Стан“ и ЈП „Спортски центар“. Након тога прихваћени су и програми пословања свих јавних предузећа.
Директор Центра за стручно усавршавање у још једном мандату вршиће досадашњи директор Горан Стојићевић. Наташа Анђић на још шест месеци биће В.Д. директора ЈП “Радио ““ телевизија Шабац“.
Драгорад Томић, В.Д. директор Апотеке “Шабац“разрешен је дужности, а заменила га је Маја Игњатовић. Такође, В.Д. директора Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем Раде Тодоровић неће више обављати ову дужност. Уместо њега је на шест месеци именован Владимир Недељковић.
Дошло је и до промена у појединим управним и надзорним одборима јавних предузећа, али и неким школским одборима.
Већином гласова усвојен је предлог Одлуке о правобранилаштву града Шапца, као и о радном времену угоститељских, занатских и трговинских објеката.
Изменама и допунама одлуке о правима и услугама социјалне заштите, право на накнаду трошкова превоза од места становања до основне или средње школе може остварити ученик који има пребивалиште на територији града Шапца, под условом да потиче из социјално угрожене породице и није понављао ни један разред.
Оно што је било приметно на овој седници јесте да је одборничка група Одговор за Шабац овога пута, уместо на “опозиционој“ левој страни седела на десној, где су одборници владајуће коалиције.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa