Инфо

18. децембар 2014.18. дец 2014.
ПРОДАТЕ СВЕ ГРАДСКЕ ОБВЕЗНИЦЕ

ТРАЖЊА ЗА 50 ОДСТО ВЕЋА ОД ПОНУДЕ

Све муниципалне обвезнице града Шапца, укупне вредности 400 милиона динара, уписане су у законском року. Тражња за дугорочним хартијама од вредности, којима се финансира реконструкција градског базена, била је значајно већа од понуде
Прошлог четвртка успешно је окончана прва јавна емисија муниципалних обвезница Града Шапца. Све хартије од вредности, у укупном износи од 400 милиона динара су откупљење, а међу правним лицима која су уписала највећи број обвезница издвајају се Комерцијална, Уникредит и Чачанска банка, Београдска берза и Брокерско дилерско друштво „М&В Инвестмент“.
- Веома ме радује чињеница да је Град Шабац успео да прода све обвезнице. Срећан сам да је од укупно 400 милиона динара, колика је вредност емисије, око 26 милиона динара прикупљено куповином обвезница од стране грађана. Остатак су купиле банке, корпорације и фирме, а укупна тражња за обвезницама била је за 50 одсто већа од понуде. То нас радује, јер смо тиме добили потврду да привредни субјекти имају поверења у наш град, и да знају да улазе у посао са поузданим партнером. Захваљујем се представницима Сталне конференције градова и општина, који су били више него добар партнер у реализацији овог пројекта. На нама је да средства прикупљена емисијом обвезница уложимо у реконструкцију затвореног базена, који ће, уверен сам, следећег лета дочекати спортисте и рекреативце, рекао је Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
Представници Сталне конференције градова и општина, задовољни су успешно окончаним послом, који представља пионирски подухват у Србији. Пројекат емисије муниципалних обвезница захтевао је испуњење строгих критеријума Комисије за хартије од вредности, чему је претходила и измена законске регултиве по питању емисије обвезница локалних самоуправа.
- Ово је био сјајан пројекат, први овакве врсте у Србији. Било је доста неизвесности, како за нас тако и за представнике града Шапца. Ми смо и у другим градовима покушавали да нађемо партнере који желе да емитују хартије од вредности, али нас је ргадоначелник Шапца, са својим сарадницима, убедио да је ваш град идеалан за реализацију овог пројекта. Продаја свих обвезница је потврда тога да смо заједно урадили дорбу ствар, навео је Александар Бућић, из Сталне конференције градова и општина.
Ђорђе Станичић, секретар Сталне конференције градова и општина истакао је да је пример Шапца већ следила општина Стара Пазова, а према незваничним информацијама, следеће године у поступак емсије муниципалних обвезница улазе градови Краљево и Суботица. Станичић је нагласио да је веома важно да грађани схвате да куповином муниципалних обвезниџца финансирају значајне пројекте у својим општинама и градовима. У Шапцу ће средства служити за изградњу базена, али се на овај начин може финансирати и изградња школа, здравствених установа, саобраћајница и других значајних инфраструктурних објеката.
- Стара Пазова емитовала је обвезнице у вредности од 125 милиона динара, за реализацију три значајна пројекта на територији њихове општине. Сигуран сам да ће и они, попут града Шапца, дати пример другим градовима и општинама у Србији по питању нових начина финансирања значајних пројеката, навео је Станичић.
На бази позитивног искуства са првом емисијом муниципалних обвезница, градоначелник Шапца не искључује могућност да се и у будућности изградња значајних инфраструктурних објеката финансира на овај начин.
- Чињеница да се по први пут обвезнице једног града у Србији налазе на Београдској берзи, говори о томе да можемо да размишљамо о томе како ће се њима трговати. Веома сам заинтересован да видимо како ће се позиционирати вредност једне шабачке обвезнице на берзи. Податак да је и сама Београдска берза купила значајан део наших обвезница доказује да и они имају велика очекивања од трговине овим хартијама од вредности. Постоји могућност да Скупштина града Шапца одлучи да и неке друге пројекте, важне за град, финансирамо издавањем муниципалних обвезница, са, сигуран сам, још повољнијим условима, навео је Зеленовић.
Средства прикупљена од продаје обвезница користиће се за реконструкцију и доградњу затвореног базена у Шапцу. Према уговору, извођачи су у обавези да до јуна следеће године окончају све радове, како би се што пре реализовала идеја да Шабац буде град без непливача.
М.Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa