Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
МЕЂУОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ ШАБАЦ

РИЗНИЦА КОЈА ЧУВА НАШЕ СЕЋАЊЕ

Планом рада за 2014. годину, служба која се бави заштитом и преузимањем архивске грађе у Међуопштинском историјском архиву, завршила је поступак стечајева на подручју осам општина Мачванског округа. Оно што представља проблем је Холдинг компанија „Вискоза“, која има девет друштава, а град Лозница не учествује у финансирању.
- Ми већ годинама покушавамо да обезбедимо средства за опремање Архива, како бисмо могли у постојећим просторима да извршимо преузимање архивске грађе и смештај у своје депое како би то било доступно јавности. Урадили смо план за 2015. годину, који ће бити редигован управо због односа појединих општина, као што је Лозница, изјавио је директор Радомир Петровић.
У служби за сређивање и обраду архивске грађе, протеклих година је поднет велики број захтева по основу реституције. С обзиром да је истекао рок за достављање Агенцији за реституцију, обрађују се захтеви који се односе на допуну предмета у периоду од 1946. до 1955. године.
- Урадили смо комплетно збирке фотографија, и идентификовали око 90% свих објеката који су у Шапцу гранатирани 1914. године. Архив је учествовао у пројекту „Култура сећања“, који је за циљ имао мапирање места страдања у Другом светском рату. Имали смо добар одзив на акцију коју смо покренули прошле године, да свако ко има документа везана за прошлост Шапца и околине, преда архивској збирци личних и породичних фондова, јер, Архив је ризница која чува појединце и породице од заборава. Имали смо 36 таквих пријема, који ће бити изложени или публиковани, додао је Петровић.
Када су у питању програми, Архив је, у Ноћи музеја, приредио изложбу „У рову“, „која је названа симболично, с обзиром да је Велики рат био позициони рат“. Приказана је у шест градова, од којих је један био и Минхен, где је наишла на изузетан пријем публике. Поставка у сарадњи са Јеврејским историјским музејем „Јевреји Србије у Првом светском рату“ је била интересантна, између осталог и зато што је велики број Јевреја живео у Шапцу пре Великог рата. Поред тога, у сарадњи са Музејем науке и технике из Београда, промовисан је рад Младена Ст. Ђуричића.
- У току је припрема за потписивање протокола о сарадњи са Музејем науке и технике, која ће се односити на период од пет година, тако да можемо да планирамо заједничке пројекте и да конкуришемо у Министарству културе. Такође, планирамо сарадњу са Савезом јеврејских општина. У најави је попис свих Јевреја који су живели на просторима Балкана, изложба која ће бити приказана у седам градова, од којих ће једна бити у Шапцу, у Архиву, средином следеће године.
У наредној години, према Петровићевим речима, Архив ће изаћи из оквира своје институције и града.
- Спремићемо једну или две изложбе које ћемо приказати не само у нашој установи, него и у другим општинама и школама, јер сматрамо да ћемо, на тај начин, постићи већи ефекат.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa