Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
НАРОДНИ МУЗЕЈ ШАБАЦ

У ЗНАКУ ОБЕЛЕЖАВАЊА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

У Народном музеју у Шапцу, протеклу годину испраћају радно. У питању је четврта фаза радова Нове сталне поставке, која подразумева сређивање приземља и међуспрата.
- Радићемо данас до 16 часова, а настављамо већ другог јануара у седам ујутру. Четврта фаза радова би требало да буде готова до 15. фебруара, када прелазимо у пету, која подразумева увођење мултимедијалних садржаја. Програме у 2015. години почињемо од марта, изјавио је директор Марко Бингулац.
Када су у питању изложбе у протеклој години, издвојили бисмо Октобарски салон, „Немојте нас заборавити“, поставку коју је видело 20.000 посетилаца у САНУ у Београду и „Шабац и српска победа на Церу 1914. године“.
Било је изузетних и посећених трибина, које су се, углавном, односиле на Велики рат, као што су „Ревизија историје и Велики рат“, на којој је један од предавача био историчар Роберт Гокл, аутор документарног филма о страдању Шапца и Мачве „Пут у прошлост“; „Млада Босна и сарајевски атентат“, на којој је говорио Мухарем Баздуљ; „Србија 1914 ““ искушења и изазови“, предавање др Душана Батаковића, директора Балканолошког института САНУ и друге.
Представљене су и књиге попут „Дух самопорицања“, др Мила Ломпара, професора Филозофског факултета и „Саборник манастира српских“ Пера Вишњића о којој је говорио Душан Миловановић. Пројектован је документарни филм „У име народа ““ репресија у Србији 1944-1953“, који је изазвао велику пажњу и снажне реакције и документарно-играни филм „Милунка Савић, хероина Великог рата“.
У предлогу програма за наредну годину је, између осталог, изложба „Српски санитет у Првом светском рату“ у Војном музеју у Београду. Поставка „Немојте нас заборавити“ биће презентована у Сарајеву и Бања Луци, а „Мали Париз“ у Подгорици, Бару и Котору. Оно што ће бити највећи догађај за ову установу је отварање Нове сталне поставке у јесен 2015. године.
- Већ смо почели са програмом за сеоско подручје изложбом у Прњавору. Планирамо да наставимо реализацију овог програма у сарадњи са градским повереницима у циљу децентрализације културе. На редакцији „Музеума“ је договорено да овај годишњак изађе у фебруару, а да током следеће године прикупљамо радове у вези са Јевремом Обреновићем а у сарадњи са осталим институцијама културе који ће бити објављени у „Музеуму“ 2016. године. Поред тога, нагласио бих да нам је велика жеља да изградимо депое за експонате. То је дугорочно и захтева велика средства, али, ми имамо 10.000 експоната које би требало адекватно сместити, додао је Бингулац.
Град је за Нову сталну поставку издвојио седам, а за садржаје у Народном музеју 2, 8 милиона динара. Министарство културе и информисања је одобрило средства у износу од 6 милиона динара.
- Имали смо добру сарадњу са свим институцијама културе, а посебно са Шабачком епархијом, закључио је директор.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa