Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
РАДЕ ГРУЈИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ

ИНТЕНЗИВНА ИЗГРАДЊА И ОЖИВЉАВАЊЕ ПРИВРЕДЕ

Након великог „мајског потопа“ приоритет је био изградити срушене куће. Обновљен већи део саобраћајница које воде ка Крупњу. Потписано писмо намера са Турцима о почетку рада фабрике текстила. Проблем који чека на решење: рашчишћавање преко 600 хектара ораница од муља
Уколико се осврнемо на 2014. годину, централну тачку чине мајске поплаве. Поред Обреновца, као симбол наведене катастрофе издвојио се и Крупањ. Слике „криве“ куће до половине нестале услед клизишта тих дана обишле су свет. Блато и муљ су буквано затрпали улице. Но, одмах по престанку киша и по повлачењу набујалих речица и потока у своја корита помоћ је почела да стиже у рађевски крај док је Влада Републике Србије обећала помоћ приликом обнове разрушених објеката.
Након седам месеци од катастрофе, захваљујући донацији Уједињених Арапских емирата 17 угрожених породица уселило се у нове куће. У току је интензивна изградња и поправка градских улица и локалних путева, а наду за привредни опоравак улива потписано Писмо намере са турским предузетницима, односно, како наводи председник општине Раде Грујић, све се чини да се квалитет живота у Крупњу врати на ниво пре поплава а потом и знатно унапреди.
- Почетком децембра премијер Александар Вучић уручио је кључеве нових кућа за 17 породица. Посао изградње објеката, донације Уједињених Арапских емирата је ишао преко Уједињених нација, па бих искористио ову прилику да им се у име свих грађана Крупња захвалим, а ту захвалност дугујемо и извођачу радова који је у потпуности испоштовао рокове и у току само два месеца завршио 17 домова. Тренутно су у току радови на још десет кућа које су по селима оштетила клизишта. Динамика тих радова је различита и зависи од степена оштећења, али је битно да је њихова обнова у току и да ће послови у догледно време бити приведени крају. Средства за изградњу ових кућа обезбеђена су преко фондације Европске уније- истакао је Раде Грујић.
По његовим речима, обнова после мајских поплава иде по плану, а томе у прилог говори и чињеница да су регионалне деонице које воде ка Крупњу углавном завршене, док је реконструкција саобраћајнице Крупањ-Лозница преко Столица у току.
- Завршен је регионални пут Завлака-Крупањ, и Крупањ-Мачков камен, мада на тој деоници ка Мачковом камену има седам клизишта које треба санирати а онда изасфалтирати 1.400 метара пута. Међутим, оно што је јако битно када говоримо о путној инфраструктури је обнова пута до Лознице преко Столица у дужини од 11 км. Предрачун овог пројекта је око четири и по милиона евра, а радови које треба окончати до 1. јула за сада врло добро напредују - каже Грујић и даље набраја.
- Крупањ је данас једно велико градилиште. Поред кућа и регионалних путева интензивно се асфалтирају локални путеви и улице у граду, потом Телеком изводи постављање оптичких каблова, а вредност тих радова је око 100 милиона. Електропривреда Србије је реконструисала 15 километара мреже и трренутно раде четири трафо станице. Да би град био у будућности безбедан, обезбеђује се лева обала Ликодре и крпе речна корита која су била регулисана.
Оно што је посебно обрадовало житеље Крупња у току претходних месеци је интересовање турског привредника за покретање текстилне производње у објекту некадашње Крупањке за сада је са страним инвеститором постисано писмо о намерама, а за почетак ће у новој фабрици посла бити за 150 људи.
- Након потписивања Писма о намерама са Турцима и фабриком Џинси, општина је продала опрему Крупањке и тај новац инвестирала у адаптацију и реконструкцију хале у којој треба да се отворе нови производни погони. Рок за завршетак ових радова је 30. децембар. Припремили смо једну салу у којој ће се вршити обука радника, а датум почетка те обуке зависи од турских инвеститора. Када обука почне наш део посла је завршен. За почетак ће посао имати 150 људи, али је у плану да по оживљавању производње овде почне да ради још толико особа ““ објашњава председник општине Крупањ.
Битна ставка у животу сваке општине је буџет. Укупан планирани износ прихода за ову годину је 528.640,977 динара, али оно на шта Грујић посебно окреће пажњу се средства пренета из 2014. године.
- Приликом расподеле бџетских средстава посебну пажњу смо посветили изградњи путева у месним заједницама, али и у улагању у пољопривреду, уличну расвету.
Захвалност
Овом приликом желео бих да захвалим свим људима који су у тешким тренуцима били уз Крупањ. Посебну захвалност дугујемо Влади Републике Србије, Електро привреди Србије, Телекому Србије, Путевима Србије, народу и амбасадору Уједињених арапских емирата, људима из Уедињених нација, извођачима радова који су дисциплиновано поштовали рокове.
Велики проблем
Посебан проблем је пољопривреда. Имамо 663 хектара њива затрпаних муљем и 40 хектара земљишта које је вода буквално однела. Ту нисмо још увек ниста урадили, и бојим се да ли ће наши произвођачи моћи да реализују пролећну сетву.
Јаловиште на Костајнику
Тај рудник је приватно власништво. Општина нема великих надлежности а ни средстава да тај проблем реши, те је ту обавезу преузела држава. Извођач радова је био РТБ Бор. Нова невоља је настала када су бране почеле опет да пропуштају али су недостаци отклоњени тако да ћемо наставити и даље да пратимо ситуацију.
Т.Трифковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa