Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА

Буџетом за наредну годину превиђено је 25 милиона динара више за социјална давања у односу на 2014. годину
Шабачки Центар за социјални рад са значајно већим новчаним средствима водиће рачуна о најугроженијим грађанима. Паралелно са наставком реализације пројеката који су дали добре резултате током последњих неколико година, радиће се и на креирању нових услуга које ће поправити социјалну слику. Одговорна социјална политика, према речима директора Центра за социјални рад Милана Васића, подразумева укључивање већег броја организација и институција у решавање проблема.
- Буџет Центра за социјални рад у 2015. години износиће 120 милиона динара, што је за 25 милиона више у односу на 2014. годину. Од укупног износа око 65 милиона динара односи се на редовне активности центра, односно на пружање подршке у остваривању права особама које су корисници услуга Центра за социајлни рад. Тренутно, реализујемо девет програма који спадају у сегмент редовних активности, а радићемо и на њиховом унапређењу. Остатак новца ће бити уложен у пројекте које подржава град Шабац, на подизању квалитета услуга социјалне заштите. Одговорна социјална политика подразумев једнакост и равноправност. То значи да социјалну помоћ морају добити сви они који имају услове за ту врсту помоћи, и то да у нашем граду нико не сме бити гладан. За рад Народне кухиње у Шапцу предвиђено је 10 милиона динара за следећу годину. Тренутно, више од 1.000 грађана користи услуге народне кухиње. Волели бисмо да се тај број у будућности смањи, али док се то не догоди, увек ћемо помагати онима који су најугроженији, каже директор Центра за социјални рад Милан Васић.
Наш саговорник додаје да ће град и следеће године наставити пројекат изградње социјалних станова. Део стамбених јединица ће бити у власништву града, док ће други део бити намењен за откуп и закуп по специфичним условима.
- Планирано је да се изгради 36 јединица за социјано становање, а поред тога и 25 станова за закуп и откуп. Овај пројекат подразумева значајна улагања, због чега је Град Шабац издвојио седам и по милиона динара, а у читав пројекат су, осим Министарства за социјални рад, укључени и представници комесаријата за избеглице. На овај начин решава се проблем колективног становања у избегличком центру у варни, што је веома важна ствар. За изградњу стамбеног објекта град ће обезбедити парцелу, све дозволе и прикључке за стрју, воду, гас и канализацију, наводи Васић.
Град Шабац и Центар за социјални рад имају веома добру сарању са невладиним организацијама које су укључене у пројекте социјалне политике. За финансирање њихових пројекта предвиђено је 12 и по милиона динара.
За исплату једнократне новчане помоћи следеће године планирано је 13 милиона динара. За набавку и расподелу огревау 2015. години предвиђено је пет милиона динара. Настављамо са улагањем у Дневни боравак за децу ометену у развоју, у Сигурну кућу и Кућу на пола пута, наводи Милан Васић.
М.С.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa