Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ, ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

СКРОМАН БУЏЕТ НЕОПХОДНА ШТЕДЊА

Скоро четири месеца обављате функцију председника општине. Како бисте оценили рад коцељевачке локалне самоуправе у 2014.?
- Ово је време када најодговорнији људи на својим функцијама треба да положе рачуне грађанима, шта је урађено а шта није. Сумирање позитивних и негативних резултата у раду, поред председника општине, треба да врше и директори у јавним предузећима и установама као и председници одбора у месним заједницама, јер су и то одговорне функције. У једној општини функција председника прва је функција само по одговорности. Полазећи од тог схватања одговорности функције коју обављам од почетка септембра месеца истакао бих податке о резултатима рада и активности на територији општине за целу календарску 2014., подразумева се и неке пропусте и слабости којих је било у раду. Мислим да грађани општине Коцељева треба да буду задовољни са радом органа Општине, јавних предузећа и установа чији је оснивач општина. Поред успешног рада општинских органа, јавних предузећа и установа, посебно бих истакао успешан и одговоран рад Штаба за ванредне ситуације општине у време мајских поплава на територији Коцељеве.
Планирани буџет за 2015. годину је веома скроман. Какав је ваш утисак?
- У 2014. планирана буџетска средства су рационално коришћења у складу са Одлуком о буџету. Контролу коришћења тих средстава вршићемо ангажовањем екстерне ревизије уз сагласност Државне ревизорске институције. Што се тиче буџета за 2015. годину он је доста рестриктиван. Урађен је у складу са Законом, препорукама и упутствима надлежног Министарства. У њега су уграђене све препоруке за увођење мера штедње. Мислим да ће и корисници буџетских средстава своје активности планирати у складу са планираним средствима у општинском буџету. У наредној години ће и општински органи предузимати додатне мере за рационално коришћење буџетских средстава.
Да ли ће због штедње изостати инфраструктурни развој?
- У буџету је предвиђен инфраструктурни развој за наредне три године. У области инвестиционог инфраструктурног развоја оно што је завршено или је у току реализација је следеће: урађен је асфалт, тротоари и фекална канализација у делу улице Дише Атића, у току је изградња колектора фекалне канализације за Индустријску зону у Коцељеви у дужини од 800 метара, у току су активности на потписивању уговора о изградњи другог дела улице Диша Атић, одрађено је доста послова на одржавању општинских и некатегорисаних путева, асфалтирано је 500 метара на општинском путу у Свилеуви и исто толико на путу у Ћуковинама, у току су радови на изградњи новог моста на реци Тамнави, урађена је пројектна документација за изградњу мостова у Коцељеви, Љутицама и Дружетићу, изводе се радови на изградњи система за пречишћавање отпадних вода у Доњем Црниљеву, извршена је поправка крова на школском објекту у Драгињу, до четвороразредних школа у Баталагама и Малом Бошњаку доведена је јавна водоводна мрежа и обезбеђено је снабдевање водом, у школи у Доњем Црниљеву урађен је санитарни чвор, раде се бунари за производњу воде у Свилеуви, Драгињу и Градојевићу, урађена је нисконапонска мрежа у Свилеуви, Дружетићу, Доњем Црниљеву и приводе се крају радови у Зуквама, постављен је високо напонски кабл од улице Шесте личке дивизије до трафо-станице у улици Луке Лазаревића у Коцељеви и изграђена је стота трафо-станица у Коцељеви у овој улици.
Може ли и на који начин локална самоуправа да помогне пољопривредним произвођачима?
- Ми смо пољопривредна општина. Немамо организационих облика и повезивања пољопривредника. Немамо ни довољно средстава као помоћ у улагање у примарну производњу. У овој области имамо много проблема. Једина средства која се улажу у ову област су субвенције државе. Због недостатка средстава за помоћ пољопривредницима и улагање у примарну производњу, ми смо се као општина определили да се пољопривреди и селу помогне кроз инфраструктурни развој и то изградњом путева, електро-мреже, изградњом водоводне мреже тамо где је то могуће и на овом опредељењу радићемо дугорочно. У овој области наше фабрике су под отвореним небом и велике нам тешкоће наносе елементарне непогоде, посебно град јер је чињеница да нам противградни систем не функционише успешно. Имамо противградне станице, имамо ангажоване обучене стрелце али они немају довољан број ракета за дејство.
Општина на индиректан начин помаже примарним произвођачима воћа и поврћа као и прерађивачима организовањем једне веома успешне манифестације, Фестивала зимнице.
- Организовање Фестивала зимнице у нашој општини, као привредно-туристичке манифестације, постаје традиција. Од ове манифестације грађани наше али и других општина имају вишеструку корист, а посебно пољопривредни произвођачи који излажу и продају своју робу. Наставићемо да обогаћујемо садржаје ове манифестације и у наредним годинама.
Поменули сте да елементарне непогоде проузрокују огромне штете. Прошле године је ова општина била погођена незапамћеним поплавама у мају месецу. Да ли су и у којој мери саниране последице?
- Нажалост, 2014. годину ћемо памтити по елементарним непогодама које смо имали: поплаве, клизишта и града. Штете проузроковане овим елементарним непогодама санирали смо уз помоћ државе и донатора. Највеће штете имали смо на инфраструктурним објектима. Од физичких и правних лица у нашој општини на име помоћи за санирање штета проузрокованих поплавама прикупљено је нешто више од 4,3 милиона динара. Ова средства биће наменски утрошена према програму приоритета за санирање штета проузрокованим елементарним непогодама на подручју ове општине. Из ових непогода које су нас задесиле извукли смо поуке и одредили правце будућих активности. Морамо са другим надлежним органима наставити активности на регулацији речних корита река Тамнаве и Уб и корита бујичних потока који се уливају у ове реке као и да преко надлежних државних органа тражимо благовремено снабдевање противградних станица потребним бројем ракета, а неопходна је и боља сарадња и координација са Хидрометеоролошким заводом.
Економска криза има утицаја на пад привредне активности и незапосленост и на територији ове општине. На који начин се проблеми у овој области могу превазићи?
- Због недовољне привредне развијености, веома малог броја производних погона, фабрика и ова општина има великих проблема са незапосленим лицима. У години која одлази реализовали смо само пројекат запошљавања на јавним радовима за лица са инвалидитетом на одређено време до шест месеци. Пројекат је реализован преко Црвеног крста Коцељева и на овај начин било је запошљено шест лица. У Новој години, кроз примену Локалног акционог плана запошљавања, радићемо на запошљавању 25 незапослених лица на одређено време кроз пројекте јавних радова и стручне праксе. Одговор на питање где нам је шанса за брже запошљавање је завршетак започетих производних погона. Надам се да ће на подручје општине долазити инвеститори на простор индустријске зоне у површини од седам хектара и ту градити погоне чиме ће бити створени услови за запошљавање незапослених лица. Желим да истакним да је ова општина својим нормативним актима прописала смернице за заједничко улагање у изградњу инфраструктурних објеката са заинтересованим привредницима за изградњу производних погона. Такође имамо чисту и здраву животну средину, имамо довољних количина пијаће и техничке воде, изграђену путну привреду...
И за крај новогодишња жеља.
- Надам се да ће нам 2015. бити боља и успешнија од претходне и да нам се никада више неће догодити елементарне непогоде онаквих размера. На крају свим грађанима општине, нашим завичајцима, грађанима збратимљених општина са нашом, учесницима и посетиоцима Фестивала зимнице у Коцељеви и свим пријатељима наше општине желим срећне предстојеће новогодишње и божићне празнике, успех на личном и пословном плану, уз подсећање да ипак срећу човеку неће донети нико други до сам човек.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa