Инфо

25. децембар 2014.25. дец 2014.
ДИРЕКЦИЈА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

ПОМОЋУ СТРАТЕГИЈЕ ДО РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ

Прошле среде у просторијама Дирекције за пољоприведу одржан је новогодишњи пријем за новинаре, а директор Владимир Шпегар се осврнуо на резултате рада године на измаку и рекао нешто о плановима за следећу. Истакнуто је да је Дирекција ове године изузетно много радила због мајских поплава.
- Више од 2.500 домаћинстава је добило помоћ и субвенције. То је велики број, односно 26 одсто од 12.430 домаћинстава која су код нас регистрована. Укупно два милиона евра помоћи је упућено, од чега је око 40 милиона динара уложила Градска управа, а остало је страна помоћ. Због тога смо захвални Европској унији и различитим светским организацијама за све што су учинили за наш град, рекао је Шпегар.
Буџет града планиран за наредну годину предвидео је да издвајања за пољопривреду буду двоструко већа него ове године. Према Шпегаровим речима, у Шапцу је пољопривреда препозната као једна велика фабрика која може да запослина хиљаде људи.
- Наш буџет, који је преко 80 милиона динара, довољан је да се помогне развој малих и опстанак највећих. Ти највећи да буду још већи, а мали да постану велики, истакао је Шпегар.
Најавио је да наредне године крећу ИПАРД пројекти због којих је град завршио стратегију развоја пољопривреде и руралног развоја, која ће се пред локалном Скупштином наћи почетком пролећа. Шпегар каже да ће захваљујући њој град моћи да аплицира за пројекте и финансијска средства која одобрава ЕУ.
- Имаћемо 11 путева субвениција, од тога биће неколико старих, док су нови развојни, пилот пројекти у пчеларству, цвећарству, као и подршка удружењима. Наша жеља је да се произвођачи почну удруживати и као такви постану конкурентнији. Највећи пројекат биће везан за генетско унапређење у свињарству. Познато је да је наш крај богат квалитетним расним саставом свиња и наставићемо да радимо на томе да тај квалитет буде још бољи. Мера која је дала одличне резултате је копање дубинских бунара. Мислимо да је пољопривредна производња у области воћарства и повртарства по том основу у претходном периоду повећана бар пет пута, сматра Шпегар.
Директор Дирекције за пољопривреду детаљније је објаснио како ће изгледати улагање у пчеларство. Људи са малим парцелама добиће по пет кошница, уз то да ће морати да прођу процес едукације. Након три године коришћења кошница и меда, кошнице ће дати следећем уписаном пољопривредном произвођачу. Шпегар је истакао да ово није мера на једну годину, него стратегија.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa