Инфо

1. јануар 2015.1. јан 2015.
НОВА КЊИГА ВИТОМИРА БУЈИШИЋА

БАЈКА О ЛАНИ

У свом књижевном опусу од двадесет седам књига Витомир Бујишић опробао се скоро у свим књижевним жанровима. Биографије, алегорично-сатирична прича, роман, приче за децу, фантастични роман изашли су испод неуморног пера некадашњег новинара и књижевног посленика. И како то бива, био је довољан само тренутак, судбоносни сусрет једног топлог летњег дана, нежан додир дечје ручице, да се роди идеја која се недавно преточила у „Бајку о Лани“.
Из стварности окупане бајковитим тренуцима на прослави деведесет седмог рођендана изронила је „Песма о деда Вити“ деветогодишње Лане Дапчевић. „Био сам пријатно изненађен њеним надахнућем за поезију, а касније сам читајући њене саставе и остале песме, о којима ћу такође писати у овој књизи, био потпуно одушевљен. Тада сам пожелео да се одужим Лани и одлучио се на писање бајке о њој“, пише у својој двадесет осмој књизи Витомир Бујишић. Непроспаване ноћи, замисао која се разбуктавала, полако се претакала на листове папира доносећи бајковиту причу. Причу која је настала као одговор старачког срца на детињу искреност.
Ово је не само бајка настала на основу личности из стварности. Ово је прича о лепоти једног пријатељства које повезују списатељске невидљиве нити различите генерације. Витомир Бујишић доноси не само свој први корак у свет бајки већ и омаж раду мале Лане у коме царују песме и приче детињи искрене.
Ишчитавајући редове ове надасве бајковите приче можемо попут Карла Јунга, с правом закључити, да се „у сваком одраслом крије дете, а свако дете има психологију одраслих“. Зато је ово књига за све генерације. За децу, али и за оне који су још увек деца иако су одавно изашли из дечјег тела.
О. Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa