Инфо

8. јануар 2015.8. јан 2015.
ЈОГА ““ ХАРМОНИЈА ДУХА И ТЕЛА

ДИСАЊЕ ЈЕ ЖИВОТ

Са удахом се рађамо, са издахом умиремо. Од дисања зависи живот, а од исправног дисања виталност и здравље.
Основна улога дисања је да снабде крв кисеоником и да елиминише угљендиоксид и остале продукте метаболизма. Западна учења износе јасне доказе да физичко здравље зависи од правилног дисања. На Истоку се верује да је дисање повезано и са повећањем менталне снаге, самоконторлом, јаснијим размишљањем, духовним растом. Без обзира да ли везу између правилног дисања и здравља посматрамо са становишта Истока или Запада, она је уочена, потврђена и протумачена.
Људима обично нису потребна никаква упутства за дисање јер човек природно дише. Цивилизација и модерни начин живота мењају све, па и квалитет даха. Свакодневни посао, породица, разни притисци, страхови, убрзан начин живота, бес, туга и слично доводе до нагомилавања емоција и грча главног респираторног мишића, дијафрагме. Погрбљен став у раменима, врату, грудном кошу, слаба физичка активност изазивају блокаде интеркосталних мишића, а самим тим и блокаду дисања. Дисање постаје плитко, површно, убрзано, а као последица тога настаје поремећај његове улоге у организму што доводи до појава многих болести.
- Древни јогији као да су били видовити и знали колико ће технике дисања и релаксације бити потребне савременом човеку. Технике дисања у јоги зову се пранајаме. Код практиковања пранајама радимо са дахом како бисмо елиминисали блокаде у телу. За њихово практиковање потребни су одређени услови и то да просторија у којој се изводи буде проветрена, кичма права у исправном положају. Потребно је прво постићи свесност о природном, обичном, опуштеном дисању, док оно не постане смирено и тихо, односно док се дијафрагма не опусти. Благодети јогичког дисања су многоструке и њени ефекти се испољавају на физичком, менталном, емотивном и суптилном нивоу. Одржава се телесно здравље, прочишћава крв, повећава апсорпција кисеоника, ојачавају плућа и срце, масирају се абдоминални органи, побољшава варење, балансира рад са унутрашњим лучењем ““ каже Тања Тадић, дипломирани инструктор јоге и члан Европске и Јога алијансе Србије, из Ананда јога центра.
Треба нагласити да се практиковање вежби дисања мора изводити под контролом искусних учитеља и јога терапеута. На пример, код обољења плућа све вежбе дисања као и остале вежбе, раде се нежније и спорије, посебно издисање које је дуже да би се плућа што спорије, а потпуно испразнила. Једна од вежби дисања која се често спомиње на сваком јога часу је уђаји дисање. То је веома важна пранајама са којом је сваки искусан вежбач упознат.
Уђаји дисање - извођење: Седите на под прекрштених ногу или удобно у столицу. Битно је да су леђа потпуно права, а рамена опуштена. Усмерите пажњу на сопствени дах и природан ритам дисања. Осетите дах који тече, суптилно и полако. Док тако лагано и свесно дишемо кроз нос пажњу пренесемо на мишиће грла тако да их благо сузимо. Док дишемо осећамо како ваздух пријатно, успорено струји кроз благо стегнуто грло ““ глотис. Са удахом дах силази у стомак који се надима. Пратимо како се ваздух горе до врха плућа полако пење, тј. „пакујемо ваздух“. Са издахом стомак се увлачи. Покушамо да успоримо и продужимо издах. Битно је да се дах не модификује на силу него полако. Мало по мало навићи тело и плућа на њега.
Ову вежбу дисања радити ујутру или када осетите потребу да се ослободите напетости.
О. Гавриловић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa