Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
БОГАТИЋ

ПОЧЕО АГРО-КАРАВАН

Овогодишњи, Агро-караван, који организује другу годину за редом Научни Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, кренуо је, протекле недеље из Богатића. Поред дружења уз песму и игру, Агро-караван има, пре свега едукативни значај. Циљ је наиме да се пољопривредни произвођачи што боље упознају са најновијим научним достигнућима у области производње и заштите семена разних биљних врста. А Научни институт за ратарство и повртарство у Новом Саду има заиста чиме да се представи.
- Неко је рекао да смо ми права српска амбасада у области оплемењивања биљних врста. Око две трећине свега што се на пољима зелени у Србији, води порекло са римских шанчева. Поред великих количина квалитетног семена које пласирамо у земљи, робу извозимо у чак 37 земаља у свету. Сарадња на обострано задовољство је веома изражена. Наши научни радници, чине огроман потенцијал предузећа и створили су до сада 1.500 сорти и хибрида. Примера ради само сунцокрета 270, а стрних жита 400 врста. Конкуренција других светских компанија, које су ушле на наше тржиште нам не смета. Напротив, чини да будемо још квалитетнији и разноврснији и увек у складу са новим научним достигнућима, каже инжењер пољопривреде Младен Игњатовић, главни организатор ове манифестације, радник Института, који је много учинио на његовој промоцији и едукацији земљорадника.
- И овај караван је део те стратегије. Припремили смо више од 500 питања, из досадашњих достигнућа нашег Института, која ће сигуран сам значити много у стручном усавршавању самих земљорадника. Караван ће ове године обићи чак 36 општина, а све такмичаре оцењиваће веома стручни жири. Надам се да ће и културно забавни програм, бити занимљив, као овај у Богатићу, додаје Игњатовић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa