Инфо

15. јануар 2015.15. јан 2015.
ЈКП „ТОПЛАНА ШАБАЦ“

ГРЕЈНА СЕЗОНА БЕЗ ПРОБЛЕМА

„Топлана Шабац“ до краја месеца потписаће уговор у оквиру „КФЊ “ програма, који ће омогућити завршетак реконструкције свих топлотних подстаница у граду
Све топлотне подстанице у Шапцу ускоро ће бити реконструисане, захваљујући учешћу „Топлане Шабац“ у још једном „КФЊ“ програму Немачке развојне банке. На овај начин, систем грајања у граду биће подигнут на виши ниво.
- Ради се о модернизацији топлотних подстаница. У једном делу ће бити стављене компактне топлотне подстанице, које ће бити аутоматизоване. У другом делу ће се извршити замена пумпи, топлотних измењивача и једним делом аутоматике. Програм ће обухватити мањи део система, ради се о једној трећини подстаница, док су све остале аутоматизоване и модернизоване. Реконструкцијом подстанице биће значајно смањен број кварова и интервенција. Осим тога, стичу се услови за даљинску регулацију грејања у тим подстаницама, што свакако може допринети и нижим рачунима за грејање грађана, наводи Милан Стошић, технички директор ЈКП „Топлана Шабац“.
Недавно донети Закон о енергетици доноси и мање новине које ће се одразити на рад свих топлана, па тако и шабачке.
- Нови Закон о енергетици ступио је на снагу 30. децембра прошле године. Овим правним актом производња, дистрибуција и снабдевање топлотном енергијом више не спадају у комуналну, већ у енергетску делатност. На основу тога очекујемо да дође до промене Закона о комуналним делатностима, где би се ове измене и потврдиле, односно где би производња, дистрибуција и снабдевање топлотном енергијом биле избрисане из области комуналних делатности. Једна од новина је и та да ће убудуће Влада Републике Србије доносити методологију за утврђивање цена грејања, где ће енергетски субјекат утврђивати цену грејања, а локална самоуправа давати сагласност на такву цену. Утврђене су и нове категорије за класификовање малих купаца природног гаса, са критеријумима који су измењени у односу на претходне прописе, објашњава Драган Мићић, директор ЈКП „Топлана Шабац“.
Актуелна цена нафтних деривата узроковала је то да „Топлана Шабац“ користи и мазут за загревање стамбених и пословних објеката. На овај начин, смањују се трошкови предузећа.
- У овом тренуткту цена мазута је за нас много повољнија од цене гаса. У две највеће топлане у Шапцу, у Бенској бари и на Тркалишту, производни капацитети могу бити супституисани са мазутом. С обзиром на економску исплативост, на једном од котлова у топлани на Тркалишту тренутно се користи мазут као гориво. Испоставило се да је добро што је „Топлана Шабац“ задржала могућност грејања на мазут, и ту опцију ћемо користити колико будемо могли. Једина отежавајућа околност у вези са загревањем на мазут је то што он мора авансно да се плати, што значи да само редовним приливом новца можемо и даље набављати и користити овај енергент, каже Стошић.
У последње време примећено је да у појединим стамбеним зградама недостају струјни каблови неопходни за функционисање система даљинског грејања. Због тога надлежни апелују на скупштине станара да поведу рачуна о безбедности заједничких просторија.
- У неколико стамбених зграда на подручју града евидентирано је да недостају струјни каблови у топлотним подстаницама. Такве крађе изазивају проблеме у раду наших подстаница, односно долази до прекида у испоруци топлотне енергије. Молим грађане и председнике скупштина станара да поведу рачуна о подрумским просторијама својих зграда, и да их додатно осигурају. Често се дешава да су те просторије незаштићене, што олакшава приступ неовлашћеним особама које могу да направе проблеме, наводи Мићић.
Све радове који захтевају искључење са система грејања треба обавити ван сезоне, додају у „Топлани“ и подсећају да су инсталације у стамбеним објектима власништво станара, а не предузећа.
- Сарадњу са грађанима, по питању кратког уклањања инсталација, најбоље је остварити током лета, односно ван сезоне грејања. Када грејање почне, веома је тешко изводити такву врсту радова. Са друге стране, грађани имају погрешно уверење да су инсталације у стану власништво „Топлане Шабац“. Примера ради, обавеза станара је да мењају застареле вентиле на радијаторима, а не наша. Због оваквих и сличних проблема неопходна нам је још боља комуникација и сарадња са грађанима, каже Слободан Ћеранић, шеф службе производње и одржавања.
Стабилност енергетског система у највећој мери зависи од редовног измиривања обавеза, кажу руководиоци „Топлане Шабац“, и подсећају да и они своје обавезе према највећем добављачу морају да измире на време.
- Апелујем на грађане и молим их да редовно измурују своје обавезе, како за испоручену топлотну енергију, тако и за природни гас. Само на тај начин они и нама омогућавају да редовно обављамо своју делатност. Ми морамо да платимо утрошени гас највећем добављачу, „Србијагасу“, баш као и утрошени мазут. Редовно измиривање обавеза услов је за стабилно снабдевање топлотном енергијом, апелује Мићић.
Општа оцена на половини грејне сезоне је да систем функционише веома добро. Да би се такво стање одржало, неопходно је да свих 8.000 корисника услуга даљинског грејања и скоро 2.500 субјеката који користе гас, редовно измирују своје обавезе, како успешност грејне сезоне не би била доведена у питање.
Захваљујући нашим екипама, које су стручне и обучене, за сада нисмо имали већих проблема у испоруци топлотне енергије, каже директор „Топлане Шабац“ Драган Мићић.
М.Максимовић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa