Инфо

1. април 2010.1. апр 2010.
У ПОСЕТИ СЕЉАКУ ДРАГАНУ АРНАУТОВИЋУ ИЗ ДЕБРЦА

ЖИВОТ НА СЕЛУ НИЈЕ БАЈКА

Иако се у медијима на сав глас говори о неопходности развоја привреде и села, сељацима живот постаје све тежи. Диспаритет цена сирових и прерађених производа им све више смета
У жељи да што више сазнамо о проблемима сељака, о ценама стоке, пшенице и живота на селу, посетили смо породицу Арнаутовић из Дебрца. У кући је владала предпразнична атмосфера, а смех и говор деце развеселили су нас при уласку. Најпре смо разговарали са Драганом Арнаутовићем, домаћином и оцем петоро деце(Слободана, Бојане, Јоване, Иване и Јелене).
- Бавим се највише сточарством. Имам осам крава, бикове, телад, свиње и мало стадо од десетак оваца. Из године у годину је све теже зарадити новац или продати било шта. Трошкови домаћинства су огромни, да му се посвети, нагласио је Арнаутовић.
- Жито сам посејао на два хектара земље, а зоб на хектар и по. Имам и нешто детелине и кукуруза. Брине ме и иритира то што је цена бикова била 2 евра, а сада 1,40 и опет немам коме да продам. Цена прасића је нешто боља и коштају 200 динара по килограму, док за млеко добијамо 15 динара по литри, жалио се Арнаутовић и додао како је за сетву до сада издвојио 1. 500 евра и да му још толико треба да је приведе крају.
- Ђубриво које треба да бацим је 2. 000 до 3. 000 динара, а да бих посејао све, треба ми 300 литара нафте где литар кошта 97 динара, па ви видите колико је то. Када је време жетве, неопходно је за комбајн издвојити 100 евра и плус гориво платити, а за килограм те пшенице се не може добити више од 9 динара. Многи мисле да је живот на селу бајка, али је реално много другачији и исцрпљујући, рекао је Арнаутовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa